Actualitate
EVERGENT Investments propune un dividend cu randament de 7,06% Consiliul de administrație convoacă Adunările generale ordinară și extraordinară pentru 29/30 aprilie 2024

Comunicat de presă
● Consiliul de administrație propune un dividend brut de 0,09 lei/acțiune cu randament de 7,06%
● 81,7 milioane de lei este fondul estimat alocat dividendelor 2023
● Rezultatul net de 203,75 milioane de lei a depășit cu 158% rezultatul bugetat pentru anul 2023
● Valoarea record a activelor administrate la 31 decembrie 2023 a fost de 2,95 miliarde lei
● 197,2 milioane lei au fost investiți în sectoarele energetic, bancar, agribusiness și IT în 2023
● 155,8 milioane lei buget estimat pentru investiții în 2024
● Peste 50% din structura portofoliului EVERGENT Investments este aliniată principiilor ESG.
Consiliul de administrație al EVERGENT Investments, companie de investiții listată sub simbolul EVER, convoacă Adunările generale extraordinară și ordinară ale acționarilor pentru data de 29/30 aprilie 2024.
Cele mai importante puncte de pe ordinea de zi supuse votului acționarilor sunt:
• aprobarea situațiilor financiare individuale și consolidate aferente exercițiului financiar încheiat la 31 decembrie 2023, însoțite de opinia auditorului
• repartizarea unui dividend cu un randament de 7,06%, cu valoarea brută de 0,09 lei/acțiune. Fondul de dividende estimat este de 81.694.796,85 lei, alocat din rezultatul net al exercițiului financiar încheiat la 31 decembrie 2023
• aprobarea Programului de activitate și a Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2024
• aprobarea reducerii capitalului social de la 96.175.359,20 lei la 90.902.859,20 lei
• aprobarea Programelor ”10, 11 și 12” de răscumpărare a propriilor acțiuni, pentru reducerea capitalului social cu 3% în beneficiul acționarilor, respectiv pentru programe de tip Stock Option Plan
„Anul 2023 a fost un an de creștere semnificativă pentru EVERGENT Investments, cu o valoare record de 3 miliarde lei a activelor totale și rezultatul net care a depășit pragul de 200 milioane lei. Randamentul total al activelor EVERGENT (inclusiv dividendele plătite acționarilor) a fost de 31,85% în 2023, comparabil cu randamentul anual al celor mai performante fonduri din România, membre AAF. În fiecare an avem rezultate foarte bune, în ultimii 15 ani am plătit peste un miliard lei dividende și răscumpărări de acțiuni proprii, beneficii directe pentru acționarii noștri și continuăm să returnăm valoare acționarilor în 2024. Cu o strategie solidă de investiții, suntem bine poziționați pentru a beneficia de oportunitățile pieței de capital și suntem încrezători că vom continua dezvoltarea companiei, în interesul întregii comunități.”, a declarat Claudiu Doroș, Președinte al Consiliului de administrație și Director general al EVERGENT Investments.
EVERGENT Investments aplică politica predictibilă de dividend a ultimilor 15 ani
În 2024 compania propune alocarea a 81,7 milioane lei pentru distribuția de dividende către acționarii săi în acord cu politica predictibilă de dividend a ultimilor 15 ani. Prin mixul optim între politica predictibilă de dividend și programele de răscumpărare, compania returnează valoare acționarilor. Ratele de distribuire a dividendelor din ultimii ani demonstrează atât predictibilitatea acordării de dividende acționarilor pe o bază consistentă, cât și soliditatea fluxurilor de numerar ale companiei, ambele reliefând o poziție financiară puternică în industrie.
Despre EVERGENT Investments
EVERGENT Investments, cu o experienţă de peste 30 de ani în piaţa românească de capital, este un deschizător de drumuri, contribuind la dezvoltarea comunităţii din care face parte. Prin aplicarea unei strategii bine articulate şi responsabile, EVERGENT Investments valorifică eficient oportunităţi investiţionale, atât în piaţa de capital, cât şi prin proiecte de private equity in agribusiness, real estate si tehnologie.
Prin politica de dividend predictibilă și programele de răscumpărare, compania le oferă acționarilor atât profituri pe termen scurt, cât și perspectiva pe termen lung de creștere a valorii activelor deținute. De-a lungul ultimilor 15 ani, compania a platit peste 1 miliard de lei dividende si rascumparari de actiuni proprii. www.evergent.ro
Actualitate
Secția de Pediatrie a fost modernizată și reabilitată
Actualitate
„Împreună hrănim speranța” – a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente, revine între 4–6 aprilie în peste 1.000 de magazine din toată țara

Comunicat de presă
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, alături de partenerii săi și mii de voluntari,organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România.Campania, derulată sub îndemnul „Împreună hrănim speranța”, încurajează gesturile mici cu impact mare, pentru ca și cei aflați în dificultate să simtă bucuria unei mese de Paște.
Timp de trei zile, românii sunt invitați să contribuie la susținerea celor vulnerabili prin donații de alimente neperisabile în magazinele partenere – Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România. Fiecare produs donat va aduce o rază de speranță în casele unde prea des masa rămâne goală.
Colecta se desfășoară în 1.017 magazine din întreaga țară, astfel:
• în toate cele 379 de magazine Lidl România;
• în toate cele 417 de magazine PENNY | REWE România;
• în 43 de magazine Auchan România;
• în 178 de magazine Kaufland România.
În perioada 4-6 aprilie, clienții pot dona în coșurile special amenajate aflate după casele de marcat, produse de bază precum ulei, făină, conserve (carne, legume sau fructe), paste, orez, zahăr, biscuiți, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii. Fiecare pachet donat va ajunge, prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și ONG-urile partenere, la persoane aflate în dificultate: familii cu venituri mici, vârstnici singuri, copii din centre, mame singure sau persoane fără adăpost și mulți alți oameni în nevoie.
Mii de voluntari, de toate vârstele, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți în magazine pentru a oferi informații și a încuraja implicarea oamenilor. Ei sunt legătura vie dintre generozitatea oamenilor și nevoile reale ale celor vulnerabili.
„Colecta Națională de Alimente este solidaritatea care prinde viață prin gesturi simple și concrete. Și la această ediție ne dorim să aducem speranță și sprijin acolo unde este cea mai mare nevoie, să ajungem la tot mai mulți oameni, datorită fiecăruia dintre voi – donatori, voluntari, parteneri. Invităm toți oamenii de bine să transforme un simplu drum la cumpărături într-un gest de atenție față de semenii încercați. De Paște, fiecare aliment donat înseamnă mai mult decât o masă: înseamnă speranță, demnitate și grijă.” – Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR
Conform Eurostat, România are cea mai mare rată de sărăcie și excluziune socială din UE – 32% din populație este afectată, față de media europeană de 22%. Copiii sunt cei mai vulnerabili: în mediul rural, 22% merg la culcare flămânzi, potrivit unui studiu Word Vision. În acest context, un gest simplu, precum donarea de alimente, poate aduce speranță în viața celor mai încercați.
Campania este posibilă datorită susținerii oferite de partenerii tradiționali ai Rețelei Băncilor pentru Alimente: Lidl România – partener fondator, PENNY | REWE România – partener strategic, Auchan România – partener finanțator, Kaufland România – partener strategic, CHEP România și Edenred România – parteneri finanțatori, care se implică activ în combaterea risipei alimentare și a insecurității alimentare.
Colecta Națională de Alimente este un moment-cheie de mobilizare a comunității, sub semnul generozității și solidarității. Inspirată de modelul european, campania a crescut constant, reunind astăzi peste 1.000 de magazine din rețelele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România și mii de voluntari din toată țara. Donațiile făcute în punga portocalie, simbol al speranței, sunt transformate în sprijin concret pentru persoanele vulnerabile, prin cele 9 Bănci Regionale și ONG-urile partenere. În cele 11 ediții organizate până în prezent, oameni cu suflet mare au donat peste 1.268 de tone de alimente, sprijinind peste 100.000 de persoane din întreaga țară.
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați formează o mare rețea națională de solidaritate, puntea dintre surplusul de alimente și cei care au nevoie de hrană. Rețeaua colectează și donează, prin cele 806 ONG-uri partenere, produse oferite de companiile din filiera agroalimentară, contribuind la reducerea risipei alimentare și a impactului asupra mediului. FBAR este membru cu drepturi depline al Federației Europene a Băncilor pentru Alimente – FEBA, iar din 2016 a salvat 30.698 de tone de alimente, transformate în peste 61,3 milioane de porții de hrană pentru 312.484 de persoane vulnerabile.
Pentru mai multe informații: office@bancapentrualimente.ro; 0742 028 855