Comunicat de presa
Fabricile de medicamente din țară primesc o nouă lovitură

Comunicat de presă – Bucureşti, 13 septembrie 2022.
• Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din
România (PRIMER): “Fabricile de medicamente din țară
primesc o nouă lovitură: au fost scoase total sau
• parțial din schema de plafonare a prețului la energia
electrică. Consecinţele vor fi dramatice: medicamente
necesare pentru pacienții din România ar putea să dispară, ca
urmare a costurilor ridicate de producție”.
• PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente
din ţară – trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că, fabricile de
medicamente au fost excluse total (marii contribuabili) sau parțial (întreprinderile
mici și mijlocii) din schema de plafonare a energiei electrice prin ordonanța 119 /
2022, fiind, astfel, obligate să cumpere energie electrică de pe piața liberă, la prețuri și
de 6 ori mai mari decât cele din prezent.
• Într-un context și așa foarte dificil, în care producția de medicamente este supusă deja
presiunii inflației galopante, a prețului la utilități, combustibili, materii prime și materiale,
iată că, fabricile care produc medicamente în România, primesc acum o nouă lovitură,
fiind scoase din schema de protejare a agenților economici și forțate să cumpere
electricitate la prețuri exorbitante.
• Reprezentanţii PRIMER subliniază, totodată, și faptul că, producția de medicamente
este SINGURUL SECTOR ECONOMIC CU PREȚURI REGLEMENTATE, CARE
PLĂTEȘTE DEJA ÎN PLUS O TAXĂ DE SOLIDARITATE, aplicată cifrei de afaceri, mai
exact, taxa clawback, de 15%.
• Cu alte cuvinte, odată cu scoaterea acestui sector economic din schema de plafonare,
costurile de producție vor crește exponențial, iar medicamentele la prețuri mici, sub 25 de
lei, produse în țară, devin nerentabile, producătorii fiind forțați practic să le scoată din
producție.
• Consecinţele vor fi dramatice, avertizează reprezentații PRIMER: va crește
substanțial importul de medicamente mai scumpe, iar producția internă de medicamente
va fi afectată dezastrous cu efecte negative asupra pacienților, sistemului sanitar și
economiei naționale.
• De altfel, PRIMER mai semnalează că, produsele importate provin din țări care au deja
sisteme de plafonare și / sau compensare a creșterii prețului la utilități.
• Drept urmare, autoritățile din România, prin refuzul de a admite rolul strategic al sectorului
producției de medicamente, eliminându-l de sub protecția schemei de plafonare a prețului la energia electrică, îl împinge indirect și într-o competiție inegală cu medicamentele
importate, care vor avea de câștigat.
• Suplimentar, situația riscă să escaladeze și pe fondul deprecierii leului, care va atrage
obligația de a reduce suplimentar prețurile la medicamente, ieftinire, care nu va face
altceva, decât să agraveze și mai mult situația din prezent.
• Față de toate aspectele menționate anterior, PRIMER solicită autorităților ca operatorii
economici din industria farmaceutică să fie păstrați în schema de plafonare a
prețului la energie electrică, așa cum au fost menținuți cei din industria alimentară,
ambele domenii fiind critice pentru aprovizionarea cu nevoi de baza a populației și pentru
economia românească.
• Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din
ţară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM,
FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS,
LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO
PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SĂ, SLAVIA PHARM,
TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM,
ZENTIVA
Actualitate
„Împreună hrănim speranța” – a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente, revine între 4–6 aprilie în peste 1.000 de magazine din toată țara

Comunicat de presă
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, alături de partenerii săi și mii de voluntari,organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România.Campania, derulată sub îndemnul „Împreună hrănim speranța”, încurajează gesturile mici cu impact mare, pentru ca și cei aflați în dificultate să simtă bucuria unei mese de Paște.
Timp de trei zile, românii sunt invitați să contribuie la susținerea celor vulnerabili prin donații de alimente neperisabile în magazinele partenere – Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România. Fiecare produs donat va aduce o rază de speranță în casele unde prea des masa rămâne goală.
Colecta se desfășoară în 1.017 magazine din întreaga țară, astfel:
• în toate cele 379 de magazine Lidl România;
• în toate cele 417 de magazine PENNY | REWE România;
• în 43 de magazine Auchan România;
• în 178 de magazine Kaufland România.
În perioada 4-6 aprilie, clienții pot dona în coșurile special amenajate aflate după casele de marcat, produse de bază precum ulei, făină, conserve (carne, legume sau fructe), paste, orez, zahăr, biscuiți, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii. Fiecare pachet donat va ajunge, prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și ONG-urile partenere, la persoane aflate în dificultate: familii cu venituri mici, vârstnici singuri, copii din centre, mame singure sau persoane fără adăpost și mulți alți oameni în nevoie.
Mii de voluntari, de toate vârstele, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți în magazine pentru a oferi informații și a încuraja implicarea oamenilor. Ei sunt legătura vie dintre generozitatea oamenilor și nevoile reale ale celor vulnerabili.
„Colecta Națională de Alimente este solidaritatea care prinde viață prin gesturi simple și concrete. Și la această ediție ne dorim să aducem speranță și sprijin acolo unde este cea mai mare nevoie, să ajungem la tot mai mulți oameni, datorită fiecăruia dintre voi – donatori, voluntari, parteneri. Invităm toți oamenii de bine să transforme un simplu drum la cumpărături într-un gest de atenție față de semenii încercați. De Paște, fiecare aliment donat înseamnă mai mult decât o masă: înseamnă speranță, demnitate și grijă.” – Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR
Conform Eurostat, România are cea mai mare rată de sărăcie și excluziune socială din UE – 32% din populație este afectată, față de media europeană de 22%. Copiii sunt cei mai vulnerabili: în mediul rural, 22% merg la culcare flămânzi, potrivit unui studiu Word Vision. În acest context, un gest simplu, precum donarea de alimente, poate aduce speranță în viața celor mai încercați.
Campania este posibilă datorită susținerii oferite de partenerii tradiționali ai Rețelei Băncilor pentru Alimente: Lidl România – partener fondator, PENNY | REWE România – partener strategic, Auchan România – partener finanțator, Kaufland România – partener strategic, CHEP România și Edenred România – parteneri finanțatori, care se implică activ în combaterea risipei alimentare și a insecurității alimentare.
Colecta Națională de Alimente este un moment-cheie de mobilizare a comunității, sub semnul generozității și solidarității. Inspirată de modelul european, campania a crescut constant, reunind astăzi peste 1.000 de magazine din rețelele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România și mii de voluntari din toată țara. Donațiile făcute în punga portocalie, simbol al speranței, sunt transformate în sprijin concret pentru persoanele vulnerabile, prin cele 9 Bănci Regionale și ONG-urile partenere. În cele 11 ediții organizate până în prezent, oameni cu suflet mare au donat peste 1.268 de tone de alimente, sprijinind peste 100.000 de persoane din întreaga țară.
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați formează o mare rețea națională de solidaritate, puntea dintre surplusul de alimente și cei care au nevoie de hrană. Rețeaua colectează și donează, prin cele 806 ONG-uri partenere, produse oferite de companiile din filiera agroalimentară, contribuind la reducerea risipei alimentare și a impactului asupra mediului. FBAR este membru cu drepturi depline al Federației Europene a Băncilor pentru Alimente – FEBA, iar din 2016 a salvat 30.698 de tone de alimente, transformate în peste 61,3 milioane de porții de hrană pentru 312.484 de persoane vulnerabile.
Pentru mai multe informații: office@bancapentrualimente.ro; 0742 028 855
Actualitate
Ajuns în arest, după ce a intrat cu motocicleta în gard

Comunicat de presă
La data de 11 martie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Răcăciuni au reținut pentru 24 de ore, un bărbat de 38 de ani, din comuna Răcăciuni, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni la regimul circulației rutiere. Cel în cauză a fost introdus în arestul I.P.J. Bacău.
Bărbatul, la data de 09 martie a.c., în timp ce conducea o motocicletă în comuna Răcăciuni, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare și ar fi intrat în coliziune cu un gard. În urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale.
La testarea cu aparatul etilometru a reieșit o concentrație de 1,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice de sânge.
Totodată, din verificările efectuate în baza de date a reieșit faptul că, bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar motocicleta nu este înmatriculată.
La data de 12 martie a.c., cel în cauză a fost prezentat instanței de judecată care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) avertizează:” Fabricile de medicamente din România, în pericol iminent de închidere din cauza Directivei Europene privind tratarea apelor urbane reziduale, care dacă va fi pusă în aplicare, va declanșa o criză sanitară de proporții, provocând dispariția medicamentelor generice esențiale și lăsând milioane de pacienți români fără tratamente vitale.”

Comunicat de presă
PRIMER – care reuneşte cele mai importante 17 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – lansează un avertisment extrem de serios cu privire la riscurile majore pe care Directiva Europeană privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD) le aduce industriei farmaceutice locale. Dacă această Directivă va fi implementată în forma sa actuală, fabricile de medicamente din România sunt condamnate la închidere, ceea ce va duce la o criză fără precedent în aprovizionarea cu medicamente esențiale pentru pacienții români.
Directiva UWWTD, adoptată în contextul Pactului Verde European (Green Deal), introduce schema de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR), aplicabilă în mod discriminatoriu exclusiv industriei farmaceutice și cosmetice. Această măsură impune costuri uriașe pentru finanțarea unor procese de tratare avansată a apelor reziduale, fără a lua în considerare realitățile economice ale producătorilor de medicamente generice și fără a prezenta dovezi clare privind contribuția acestor industrii la poluarea cu micropoluanți.
„Aplicarea acestei Directive în forma sa actuală este un act de nedreptate flagrantă, care va duce la falimentarea industriei locale de medicamente, lăsând pacienții fără tratamentele de bază de care au nevoie zilnic. Nu putem permite ca această povară financiară să fie plasată exclusiv pe umerii industriei farmaceutice, fără a ține cont de realitățile economice. Vorbim de costuri uriașe pe care fabricile din România nu le pot susține, într-un context deja extrem de reglementat și cu marje financiare foarte reduse. Consecința va fi dispariția unor medicamente esențiale de care depind milioane de români.”, a declarat Dr. Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.
Pentru România, unde medicamentele generice reprezintă o soluție vitală, accesibilă și sigură pentru milioane de pacienți, impactul acestei Directive va fi catastrofal. Retragerea de pe piață a unui număr semnificativ de medicamente generice va amplifica problemele deja existente din sistemul sanitar, expunând pacienții la riscul de a rămâne fără tratamentele de bază de care au nevoie zilnic.
În fața acestei amenințări majore, PRIMER solicită Ministerului Mediului și Guvernului României să ia o atitudine urgentă și să intervină pentru a preveni aplicarea unei măsuri profund inechitabile și disproporționate. PRIMER cere o reevaluare realistă și transparentă a impactului Directivei UWWTD și găsirea unei soluții echilibrate, care să protejeze atât mediul, cât și dreptul pacienților români la medicamente sigure și accesibile.
În concluzie, PRIMER face un apel ferm către Ministerul Mediului să acționeze responsabil și să găsească o soluție pentru a împiedica această reglementare, înainte ca această Directivă să producă efecte ireversibile asupra sănătății publice și a industriei farmaceutice locale.
Din PRIMER fac parte cele mai importante 17 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, VITEMA PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA – o companie SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.