Actualitate
Parteneriat pentru energie verde în Cluj: Terapia și EnergoBit încep construcția unei stații fotovoltaice cofinanțată prin PNRR
• Terapia și EnergoBit, două mari companii din Cluj, și-au unit forțele prin angajamentul comun față de sustenabilitate și inovație pentru un proiect major de energie verde, co-finanțat prin PNRR, pentru construcția unui parc fotovoltaic care va dispune de cea mai nouă tehnologie fotovoltaică.
Terapia – o companie SUN PHARMA, cea mai importantă companie de medicamente specialități, generice și produse OTC din România, împreună cu Energobit, expert în soluții energetice durabile, anunță începerea lucrărilor pentru instalarea unei stații fotovoltaice de ultimă generație pe platforma fabricii din Cluj-Napoca. Acest proiect ambițios este cofinanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezentând o inițiativă comună a celor două companii clujene pentru sustenabilitate și inovare în domeniul energiei verzi. Lucrările vor începe în curând, iar stația va deveni operațională în doar patru luni.
Noua centrală solară va fi dotată cu 1810 panouri fotovoltaice monocristaline de 550 de wați fiecare, având o capacitate totală de 995.5 kWp. Stația va dispune de o platformă de management avansată, care va permite monitorizarea în timp real a performanței și generarea de rapoarte detaliate pentru a asigura eficiență maximă în ceea ce privește utilizarea energiei solare, inclusiv invertoare de ultimă generație cu o putere nominală de 100 kW.
“Demararea acestui proiect este un pas important pentru noi în direcția sustenabilității și depășește simpla avansare tehnologică; este un angajament al companiei Terapia pe termen lung pentru un viitor mai verde”, a declarat dl. Ovidiu Mureșan, Head of Engineering Terapia. „Suntem mândri să contribuim activ la protejarea mediului și să promovăm utilizarea surselor regenerabile de energie. Terapia își asumă rolul de companie farmaceutică responsabilă și va continua să integreze sustenabilitatea în toate aspectele activității sale, prin investiții majore, pentru a oferi beneficii durabile atât pentru mediu, cât și pentru comunitate.“, a mai completat reprezentantul companiei Terapia.
Astfel, stația fotovoltaică Terapia va avea un impact semnificativ în diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, estimându-se o reducere anuală cu aproximativ 746.8 echivalent tone de CO2, și va produce peste 24,198.8 MWh de electricitate din surse regenerabile, în următorii 20 de ani.
Mai mult decât atât, acest proiect marchează un angajament solid pentru viitorul verde al Clujului, consolidând eforturile celor două companii pentru a aduce contribuții semnificative la sustenabilitatea și inovația energetică în comunitatea locală.
Directorul general al companiei EnergoBit, dl. Florin Pop, a adăugat: „Suntem încântați să colaborăm cu Terapia pentru acest proiect important care va contribui la creșterea eficienței energetice în orașul Cluj-Napoca, subliniind angajamentul nostru comun față de sustenabilitate și inovație. Aceasta inițiativă deosebită nu numai că va contribui la un mediu mai curat și mai sănătos, dar va și sprijini independența energetică a orașului nostru. Prin acest proiect, demonstrăm încă o dată dedicarea noastră față de un Cluj mai verde și mai sustenabil. Continuăm să investim în soluții inovatoare și durabile pentru a asigura un viitor prosper și ecologic pentru toți locuitorii noștri.”.
Despre Terapia
Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente specialități, generice și produse OTC din România. Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.
Despre EnergoBit
Compania EnergoBit dezvoltă proiecte energetice atât pentru piața autohtonă, cât și în străinătate, furnizând soluții inovative și sustenabile, perfect adaptate cerințelor și nevoilor clienților. Având acoperire națională, EnergoBit are sucursale în cele mai mari orașe ale României, cu trei fabrici de producție echipamente electrice în Cluj-Napoca, Jibou și recent deschisa unitate de producție de la Bacău, având în total cca 750 de angajați, dintre care 40% sunt ingineri.
Actualitate
Persoană cercetată pentru trafic de droguri
Comunicat de presă
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.
Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada iunie – noiembrie 2024, aceasta ar fi procurat, deținut și vândut diferite cantități de canabis (drog de risc) către consumatori din județul Bacău.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate peste 85 de grame de canabis, porționate în 106 doze destinate comercializării, semințe de canabis, obiecte purtând urme de substanță, grindere, cântare de precizie, precum și alte mijloace de probă.
La data de 20 noiembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea persoanei, de 32 de ani, cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.
Astăzi, 21 noiembrie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă a acesteia, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de suportul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și prezumția de nevinovăție.
Actualitate
8 bărbați reținuți de polițiști pentru viol
Comunicat de presă
Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, au documentat activitatea infracțională a 10 bărbați, cu vârste cuprinse între 17 și 48 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunii de viol asupra unui minor. 8 dintre aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în arestul I.P.J. Bacău.
În luna mai a.c., polițiștii au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către o tânără care solicita ajutor, întrucât este amenințată de mai multe persoane.
Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului s-au mobilizat rapid și au identificat apelanta, respectiv o adolescentă de 14 ani, din comuna Corbasca, care se afla la o stână din localitate.
Din cercetări a reieșit faptul că minora, împreună cu sora ei de 16 ani s-au deplasat la o stână din localitate, unde au consumat băuturi alcoolice și au întreținut relații sexuale consimțite cu mai mulți bărbați, ciobani la stâna respectivă. Ulterior, adolescenta de 14 ani s-a gândit să facă o farsă apelând numărul de urgență spunând că ar fi amenințată de mai multe persoane, fără să ofere o locație sau alte date.
Totodată, polițiștii au stabilit faptul că, în perioada aprilie – mai a.c., minorele s-ar fi deplasat în repetate rânduri la stâna din localitate și ar fi întreținut relații sexuale cu 10 bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 48 de ani.
La data de 19 noiembrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului, împreună cu luptători pentru acțiuni speciale și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au pus în aplicare mandate de aducere emise de Judecătoria Podu Turcului, pe numele bărbaților bănuiți de comiterea faptelor.
După administrarea probatoriului, 8 dintre cei bănuiți, cu vârste cuprinse între 21 și 48 de ani, toți din comuna Tătărăști au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în arestul I.P.J. Bacău.
Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol asupra unui minor.
Actualitate
Restricții de trafic pe Calea Mărășești, în fața Parcului Cancicov
Comunicat de presă
Începând de joi seara, 21 spre 22 noiembrie, pe Calea Mărășești în fața
Parcului Cancicov, se vor monta despărțitoarele ce vor proteja stâlpii
pentru susținerea provizorie a viitoarei pasarele.
Politia rutieră a avizat favorabil măsurile necesare pentru finalizarea
proiectului de montare a tablierului ce va traversa Calea Mărășești.
Această procedură implică amplasarea provizorie a 3 stâlpi de metal pe
șosea. Avizul este valabil până la 10.03.2025. Lucrările importante se
vor desfășura pe cât posibil în timpul nopții.
Pentru stabilirea priorității de circulație în zona intersecției se vor
respecta semafoarele existente, semnalizarea fiind necesară doar pentru
gestionara zonelor de circulație. (Foto 1)
➡️Pentru relația Adjud – Roman se va circula pe banda de lângă marginea
drumului. Semaforul va funcționa ca și în prezent cu verde intermitent.
⬅️Pentru relatia Adjud – Calea Mărășești (spre Centru) se va circula pe
banda dinspre axul drumului. Prioritatea in intersectie va fi asigurata
de semafoarele existente.
⬇️Pe relația Roman – Adjud se va circula pe câte doua benzi, prioritatea
fiind asigurată de funcționare semafoarelor existente.
⬆️Pe relatia Calea Marasesti (Centru) – Adjud se va circula tot pe doua
benzi de circulație. Prioritatea accesului in intersectie se va face
concomitent cu sensul dinspre Adjud spre centru, conform semnalizării
semafoarelor existente.
Lucrările fac parte din proiectul: „Coridor pentru deplasări
nemotorizate Parcul Cancicov – Stadion – Bazin de înot – Universitatea
„Vasile Alecsandri” (Traseul Tineretului şi Sportului).