Connect with us

Actualitate

Parteneriat pentru energie verde în Cluj: Terapia și EnergoBit încep construcția unei stații fotovoltaice cofinanțată prin PNRR

Published

on

• Terapia și EnergoBit, două mari companii din Cluj, și-au unit forțele prin angajamentul comun față de sustenabilitate și inovație pentru un proiect major de energie verde, co-finanțat prin PNRR, pentru construcția unui parc fotovoltaic care va dispune de cea mai nouă tehnologie fotovoltaică.

Terapia – o companie SUN PHARMA, cea mai importantă companie de medicamente specialități, generice și produse OTC din România, împreună cu Energobit, expert în soluții energetice durabile, anunță începerea lucrărilor pentru instalarea unei stații fotovoltaice de ultimă generație pe platforma fabricii din Cluj-Napoca. Acest proiect ambițios este cofinanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezentând o inițiativă comună a celor două companii clujene pentru sustenabilitate și inovare în domeniul energiei verzi. Lucrările vor începe în curând, iar stația va deveni operațională în doar patru luni.

Noua centrală solară va fi dotată cu 1810 panouri fotovoltaice monocristaline de 550 de wați fiecare, având o capacitate totală de 995.5 kWp. Stația va dispune de o platformă de management avansată, care va permite monitorizarea în timp real a performanței și generarea de rapoarte detaliate pentru a asigura eficiență maximă în ceea ce privește utilizarea energiei solare, inclusiv invertoare de ultimă generație cu o putere nominală de 100 kW.

“Demararea acestui proiect este un pas important pentru noi în direcția sustenabilității și depășește simpla avansare tehnologică; este un angajament al companiei Terapia pe termen lung pentru un viitor mai verde”, a declarat dl. Ovidiu Mureșan, Head of Engineering Terapia. „Suntem mândri să contribuim activ la protejarea mediului și să promovăm utilizarea surselor regenerabile de energie. Terapia își asumă rolul de companie farmaceutică responsabilă și va continua să integreze sustenabilitatea în toate aspectele activității sale, prin investiții majore, pentru a oferi beneficii durabile atât pentru mediu, cât și pentru comunitate.“, a mai completat reprezentantul companiei Terapia.

Astfel, stația fotovoltaică Terapia va avea un impact semnificativ în diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, estimându-se o reducere anuală cu aproximativ 746.8 echivalent tone de CO2, și va produce peste 24,198.8 MWh de electricitate din surse regenerabile, în următorii 20 de ani.

Mai mult decât atât, acest proiect marchează un angajament solid pentru viitorul verde al Clujului, consolidând eforturile celor două companii pentru a aduce contribuții semnificative la sustenabilitatea și inovația energetică în comunitatea locală.

Directorul general al companiei EnergoBit, dl. Florin Pop, a adăugat: „Suntem încântați să colaborăm cu Terapia pentru acest proiect important care va contribui la creșterea eficienței energetice în orașul Cluj-Napoca, subliniind angajamentul nostru comun față de sustenabilitate și inovație. Aceasta inițiativă deosebită nu numai că va contribui la un mediu mai curat și mai sănătos, dar va și sprijini independența energetică a orașului nostru. Prin acest proiect, demonstrăm încă o dată dedicarea noastră față de un Cluj mai verde și mai sustenabil. Continuăm să investim în soluții inovatoare și durabile pentru a asigura un viitor prosper și ecologic pentru toți locuitorii noștri.”.

Despre Terapia

Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente specialități, generice și produse OTC din România. Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.

Despre EnergoBit
Compania EnergoBit dezvoltă proiecte energetice atât pentru piața autohtonă, cât și în străinătate, furnizând soluții inovative și sustenabile, perfect adaptate cerințelor și nevoilor clienților. Având acoperire națională, EnergoBit are sucursale în cele mai mari orașe ale României, cu trei fabrici de producție echipamente electrice în Cluj-Napoca, Jibou și recent deschisa unitate de producție de la Bacău, având în total cca 750 de angajați, dintre care 40% sunt ingineri.

Continue Reading

Actualitate

Trafic blocat pe DN 2, între localitățile Cleja și Faraoani. Un autotren încărcat cu melasă s-a răsturnat.

Published

on

În jurul orei 17:47, un autocamion de transport marfă s-a răsturnat pe DN2 – E85, în comuna Faraoani, județul Bacău. La momentul apelului, exista suspiciunea că șoferul ar fi încarcerat. La fața locului s-au deplasat de urgență o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, un echipaj de descarcerare și o ambulanță SAJ.

La sosirea echipajelor de intervenție, conducătorul autocamionului era ieșit din cabina vehiculului, acesta prezentând multiple traumatisme. A fost preluat de echipajul medical SAJ pentru îngrijiri de specialitate.

Autocamionul, înmatriculat în Bulgaria, transporta 14 containere din PVC încărcate cu melasă, o parte din încărcătură fiind deversată pe carosabil. Traficul rutier este blocat pe ambele sensuri de mers, intervenția fiind în desfășurare pentru degajarea carosabilului și reluarea circulației în condiții de siguranță.

Continue Reading

Actualitate

Incendiu la restaurantul Royal Garden. Pompierii au găsit o victimă carbonizată

Published

on

Sursa: ISU Bacău

În data de 12 aprilie 2025, în jurul orei 01:25, un incendiu a izbucnit la o construcție anexă aparținând restaurantului Royal Garden, situat pe strada Calea Moinești, municipiul Bacău.

La fața locului s-au deplasat de urgență patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă, precum și o ambulanță SAJ. De asemenea, a fost anunțat operatorul Delgaz Grid. Intervenția a fost coordonată de comandantul Detașamentului de Pompieri Bacău.

Incendiul a fost localizat și ulterior lichidat, însă din nefericire, în interiorul clădirii a fost găsită o victimă carbonizată. Corpul a fost preluat de reprezentanții Institutului de Medicină Legală.

Au ars o construcție tip parter + mansardă pe o suprafață de aproximativ 300 mp, bunurile aflate în interiorul acesteia, precum și un cort pentru evenimente, pe o suprafață de cca. 100 mp.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric.

Continue Reading

Actualitate

RECOMANDĂRI PENTRU O DEPLASARE SIGURĂ, ADAPTATĂ CONDIȚIILOR METEO ACTUALE

Published

on

UPDATE: Pe DN11 s-au anulat toate restricțiile. Se circula în condiții normale.

Comunicat de presă

Având în vedere mesajele de avertizare meteorologică cu cod galben, emise de Administrația Națională de Meteorologie, pentru a preveni producerea accidentelor rutiere pe drumurile publice, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să adapteze viteza de deplasare condiţiilor concrete de drum, să mărească distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

Vă informăm că în acest moment, pe DN 11, la ieșirea din comuna Oituz spre județul Covasna se circulă îngreunat, în condiții de iarnă.

Se recomandă ca înainte de a porni la drum, participanții la trafic să se intereseze cu privire la condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

Fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, iar luminile de întâlnire să fie folosite, astfel încât să conducă la o vizibilitate crescută în trafic.

Circulați cu viteza redusă, pentru a putea frâna în condiții de siguranță! Țineți cont de faptul că, în condiții de vizibilitate redusă, distanțele sunt mai greu de apreciat, iar în condiții de ploaie aderența este foarte scăzută.

Conducătorul auto este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților (…) atunci când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente.

Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, este permisă doar dacă autovehiculul este echipat conform prevederilor în vigoare.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de motor.

Nu bruscați comenzile și păstrați o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Manifestați calm, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule!

De asemenea, întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, îi atenţionăm pe şoferi cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic.

Conducătorii auto trebuie să fie prudenți pe toată durata deplasării, mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Polițiștii recomandă evitarea conducerii motocicletelor sau bicicletelor, acestea fiind instabile în fața vântului puternic.

Evitați oprirea/staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, deoarece vântul intens îi poate doborî.

Polițiștii rutieri vor acționa permanent pentru prevenirea accidentelor de circulație și fluidizarea traficului, însă siguranța începe cu fiecare dintre noi!

Pentru a veni în sprijinul județului Covasna, circulația va fi restricționată pentru autovehiculele cu capacitatea maximă autorizată de peste 3,5 tone, pe DN 11, la ieșirea din comuna Oituz spre județul Covasna.

Continue Reading

Copyright © 2019 PlusTV - Bacau