Connect with us

Actualitate

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE FRAUDE DIN FONDURI COMUNITARE ȘI NAȚIONALE

Published

on

Comunicat de presă

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, cu sprijinul celor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului European (EPPO) – Biroul Teritorial Iași, au acționat pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, bănuit de comiterea unei fraude în valoare de 1,6 milioane de euro, din fonduri comunitare și naționale destinate promovării și stimulării angajărilor.

Astăzi, 15 februarie, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, pentru administrarea probatoriului și tragerea la răspundere a bănuiților, atât la domiciliile unor funcționari publici, cât și la sediile unor societăți comerciale private, fiind descoperite și ridicate mijloace materiale de probă.

Conform investigațiilor începute în luna decembrie 2021 de către autoritățile din România și preluate, ulterior, de către procurorii din cadrul EPPO Iași, membrii unui grup infracțional organizat ar fi înființat, începând cu anul 2019, 7 societăți comerciale fictive, pentru a obține în mod fraudulos fonduri comunitare, dar și naționale, destinate a fi folosite pentru a ajuta la pregătirea și calificarea persoanele fără locuri de muncă.

Din probatoriul administrat, a rezultat faptul că 12 persoane, din județul Bacău, ar fi constituit un grup infracțional organizat, a cărui activitate infracțională s-ar fi desfășurat în perioada 2019 – 2022, cu scopul de a obține, în mod fraudulos, fonduri nerambursabile, fonduri cofinanțate din Fondul Social European, prin Programul Operațional Dezvoltarea Capitalului Uman 2014 – 2020.

Bănuiții, având calitatea de aministratori în drept sau în fapt ai unor societăți comerciale, ar fi aplicat și obținut fonduri nerabursabile din partea Uniunii Europene, dar și de la statul român, pentru angajarea mai multor persoane fără locuri de muncă și pregătirea acestora (training).

Pentru a-și atinge scopul, se presupune că aceștia ar fi întocmit și prezentat documente inexacte sau false la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu scopul de a obține subvenții pentru organizarea acestor programe de pregătire.

În mod concret, aceștia ar fi certificat faptul că beneficiarii fondurilor erau persoane fără loc de muncă, conform condițiilor de acordare a fondurilor.

În realitate, în unele cazuri, persoanele erau deja angajate ale acestor societăți comerciale și au întrerupt contractele de muncă în mod formal, pentru a putea fi reangajate.

În alte cazuri, persoanele beneficiare ale subvențiilor nu întruneau condițiile stabilite pentru acordare.

Mai mult decât atât, bănuiții ar fi depus și documente false, prin care ar fi atestat faptul că ar fi oferit activități de training și pregătire care, potrivit investigațiilor, în fapt nu ar fi avut loc.

În acest mod, ar fi angajat 197 de persoane, fraudând astfel bugetul Uniunii Europene, dar și cel național cu suma totală de 1,6 milioane de euro (85% fiind fonduri comunitare și 15% de la bugetul de stat).

12 persoane urmează a fi conduse la sediul Parchetului European (EPPO), pentru audieri, urmând ca procurorul de caz să dispună măsurile legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție

Continue Reading

Actualitate

Târg de îmbrăcăminte și încălțăminte în Bacău

Published

on

Continue Reading

Actualitate

3,5% din impozitul plătit la Stat, poate fi redirecționat către ONG-uri

Published

on

Continue Reading

Actualitate

Polițist Băcăuan, medaliat cu bronz la Campionatul Național de Judo Seniori al M.A.I.

Published

on

          Agentul principal de poliție, Alban Dragoș-Gabriel, încadrat la I.P.J.Bacău în anul 2018, practică disciplina sportivă judo și concurează în diferite competiții sportive de profil.  

Colegul nostru a obținut medalia de bronz, în acest an, la Campionatul Național de Judo Seniori al Ministerului Afacerilor Interne, organizat în perioada 13-17 martie, în localitatea Călimănești, județul Vâlcea. Același rezultat foarte bun l-a avut și în anul precedent, pasiunea pentru sport fiind demonstrată an de an.

În anul 2021, polițistul Alban Dragoș-Gabriel a fost declarat campion național.

Fiind o persoană determinată, ambițioasă și perseverentă, Dragoș continuă pregătirea intensă pentru această disciplină sportivă, urmând a participa la Cupa Mondială de Judo din Canada.

Continue Reading

Copyright © 2019 PlusTV - Bacau