Connect with us

Actualitate

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE FRAUDE DIN FONDURI COMUNITARE ȘI NAȚIONALE

Published

on

Comunicat de presă

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, cu sprijinul celor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului European (EPPO) – Biroul Teritorial Iași, au acționat pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, bănuit de comiterea unei fraude în valoare de 1,6 milioane de euro, din fonduri comunitare și naționale destinate promovării și stimulării angajărilor.

Astăzi, 15 februarie, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, pentru administrarea probatoriului și tragerea la răspundere a bănuiților, atât la domiciliile unor funcționari publici, cât și la sediile unor societăți comerciale private, fiind descoperite și ridicate mijloace materiale de probă.

Conform investigațiilor începute în luna decembrie 2021 de către autoritățile din România și preluate, ulterior, de către procurorii din cadrul EPPO Iași, membrii unui grup infracțional organizat ar fi înființat, începând cu anul 2019, 7 societăți comerciale fictive, pentru a obține în mod fraudulos fonduri comunitare, dar și naționale, destinate a fi folosite pentru a ajuta la pregătirea și calificarea persoanele fără locuri de muncă.

Din probatoriul administrat, a rezultat faptul că 12 persoane, din județul Bacău, ar fi constituit un grup infracțional organizat, a cărui activitate infracțională s-ar fi desfășurat în perioada 2019 – 2022, cu scopul de a obține, în mod fraudulos, fonduri nerambursabile, fonduri cofinanțate din Fondul Social European, prin Programul Operațional Dezvoltarea Capitalului Uman 2014 – 2020.

Bănuiții, având calitatea de aministratori în drept sau în fapt ai unor societăți comerciale, ar fi aplicat și obținut fonduri nerabursabile din partea Uniunii Europene, dar și de la statul român, pentru angajarea mai multor persoane fără locuri de muncă și pregătirea acestora (training).

Pentru a-și atinge scopul, se presupune că aceștia ar fi întocmit și prezentat documente inexacte sau false la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu scopul de a obține subvenții pentru organizarea acestor programe de pregătire.

În mod concret, aceștia ar fi certificat faptul că beneficiarii fondurilor erau persoane fără loc de muncă, conform condițiilor de acordare a fondurilor.

În realitate, în unele cazuri, persoanele erau deja angajate ale acestor societăți comerciale și au întrerupt contractele de muncă în mod formal, pentru a putea fi reangajate.

În alte cazuri, persoanele beneficiare ale subvențiilor nu întruneau condițiile stabilite pentru acordare.

Mai mult decât atât, bănuiții ar fi depus și documente false, prin care ar fi atestat faptul că ar fi oferit activități de training și pregătire care, potrivit investigațiilor, în fapt nu ar fi avut loc.

În acest mod, ar fi angajat 197 de persoane, fraudând astfel bugetul Uniunii Europene, dar și cel național cu suma totală de 1,6 milioane de euro (85% fiind fonduri comunitare și 15% de la bugetul de stat).

12 persoane urmează a fi conduse la sediul Parchetului European (EPPO), pentru audieri, urmând ca procurorul de caz să dispună măsurile legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție

Continue Reading

Actualitate

Evaluare Națională clasa a II-a 2024

Published

on

Continue Reading

Actualitate

Campanie de sterilizare gratuită a câinilor

Published

on

Continue Reading

Actualitate

Doi bărbați prinși la pescuit, cu plase monofilament pe râul Siret de jandarmii băcăuani

Published

on

Vremea mult mai caldă decât normalul perioadei din calendar îi îndeamnă pe amatorii de pescuit la ieșiri pe „baltă”, în habitatele piscicole naturale ale județului Bacău.

Nu ar fi nicio problemă dacă partidele de pescuit s-ar desfășura cu respectarea prevederilor legale pe linie piscicolă, instituite tocmai pentru a proteja fauna acvatică, dar nu întotdeauna este chiar așa.

Din acest motiv, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău împreună cu reprezentanții Centrului Regional de Ecologie Bacău au executat ieri noapte, o acțiune de control pe râul Siret în dreptul localității Gioseni.

Jandarmii băcăuani au ajuns în zonă exact în momentul în care doi bărbați, folosindu-se de o barcă, introduceau în apă 10 plase monofilament interzise de lege, cu lungimea totală de aproximativ 1000 de metri. La vederea jandarmilor, cei doi bărbați au abandonat barca și plasele de pescuit şi au fugit, dar în scurt timp au fost prinși de jandarmi.
Plasele monofilament, interzise la deţinere au fost ridicate în vederea confiscării.
Jandarmii le-au întocmit bărbaților actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ,,deţinere şi folosire de plase monofilament”.

De asemenea, alți doi bărbați au fost depistați în timp ce pe pescuiau în perioada de prohibiție și fără permis de pescuit, fiind aplicate două amenzi în valoare totală de 900 de lei.

Acțiunile de acest gen, împreună cu partenerii instituționali, sunt organizate suplimentar față de misiunile pentru menținerea sau asigurarea ordinii și siguranței publice, iar prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul piscicol reprezintă o direcție importantă de acțiune a Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și în acest an, atenția jandarmilor fiind îndreptată asupra modului de respectare a normelor în vigoare pentru conservarea și protecţia faunei piscicole.

Reamintim tuturor că prohibiția pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial pe apele interioare este activă pentru perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, iar pentru apele de frontieră, unde perioada este de 45 de zile, în intervalul 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu unele excepții, potrivit Ordinului nr. 561/2023/11/2024.

Comunicat de presă

Continue Reading

Copyright © 2019 PlusTV - Bacau