Actualitate
Recomandări pentru deplasări în siguranță pe drumurile publice, în sezonul rece

Comunicat de presă
Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte normele legale în vigoare și să adopte o conduită preventivă în trafic.
Reamintim principalele reguli care trebuie respectate în sezonul rece:
- Respectarea limitelor de viteză stabilite;
- Păstrarea unei distanțe corespunzătoare în mers, față de vehiculele care circulă în față;
- Utilizarea luminilor de întâlnire;
- Echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă;
- Accesarea secțiunii Infotrafic a site-ului Poliției Române, pentru documentare cu privire la situația circulației rutiere pe ruta de deplasare aleasă.
În conformitate cu prevederile art. 102 alin. (1) pct. 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenţie „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.
Fapta se sancţionează cu amendă între 1.485 şi 3.300 de lei, precum și cu măsura complementară a reţinerii certificatului de înmatriculare.
De asemenea, conform art. 112 alin. (1) lit. h1 din același act normativ ,,Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
h1) autovehiculul nu este dotat, la circulația pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;
De asemenea, ,,În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h1), k), o), p), r), s) la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.”
Totodată, potrivit prevederilor art. 6 pct. 61 din același act normativ, anvelopele de iarnă sunt definite ca fiind „anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz”.
Conform Directivei menționate, precum și a Regulamentelor nr. 30 și nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”.
Actualitate
Actiune împotriva traficului internațional de droguri și traficului intern de droguri

Comunicat de presă
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională, în două cauze penale, a 4 persoane ( trei bărbați și o femeie), cu vârste de 26, 30, 37 și 56 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de risc, trafic intern de droguri de risc, deținere, fără drept, de droguri de risc pentru consum propriu, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc.
Din cercetările efectuate, în prima cauză, a rezultat că, în perioada aprilie – iunie 2025, bărbatul de 30 de ani, împreună cu femeia de 26 de ani, ar fi procurat, deținut și vândut, în mod repetat, în municipiul Bacău, diverse cantități de rezină de canabis, cu 600 de lei, la fiecare tranzacție.
De asemenea, în cursul lunii mai 2025, același bărbat, de 30 de ani și un alt bărbat, de 37 de ani, ar fi procurat din Italia și introdus în țară, 350 de grame de rezină de canabis în scopul comercializării și consumului propriu, fără drept.
În urma perchezițiilor efectuate, la locuințele acestora, au fost descoperite și ridicate peste 320 de grame de rezină de canabis, precum și alte mijloace de probă.
Probatoriul administrat, în cea de-a doua cauză, a reliefat că, în intervalul martie – aprilie 2025, bărbatul de 56 de ani ar fi procurat, deținut și vândut cu sume între 100 și 150 de lei, diverse cantități de ADB-4en-PINACA, MDMB -PINACA și substanță cristalină 4CMC.
Totodată, la data de 12 iunie 2025, acesta a fost prins în flagrant delict, de polițiști, în municipiul Bacău, în timp ce ar fi deținut asupra sa, ascunse sub tricou, 10 doze de ADB-4en-PINACA, destinate comercializării.
Ulterior, în urma percheziției efectuate, la domiciliul său, au fost descoperite și ridicate încă 200 de doze ADB-4en-PINACA, pregătite pentru vânzare, precum și alte mijloace de probă.
Pe parcursul urmăririi penale efectuate, în cele două cauze, au fost indisponibilizate diferite cantități din substanțele interzise.
La data de 12 iunie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea celor 4 persoane.
Astăzi, au fost sesizați judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bacău, cu propuneri de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală.








Actualitate
Bacalaureat 2025, proba obligatorie a profilului
Actualitate
Stagiu de pregătire intensivă în domeniul tacticii polițienești, organizat în județul Bacău

Comunicat de presă: I.P.J. BACĂU
În perioada 26 mai – 6 iunie a.c., Serviciul Pregătire Profesională din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, sub coordonarea Direcției Pregătire Profesională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a organizat un stagiu de pregătire intensivă în domeniul tacticii polițienești, destinat personalului operativ care acționează în segmentul stradal (ordine publică, poliție rutieră și poliție transporturi).
Scopul stagiului a fost consolidarea capacității de reacție a polițiștilor în teren, prin însușirea unor tehnici și tactici necesare intervenției în situații operative, cu accent pe utilizarea mijloacelor de constrângere, imobilizare, conducere forțată, autoapărare și coordonarea în echipă.
Activitățile de pregătire s-au desfășurat în localitățile Bacău, Onești și Moinești, fiind instruți peste 500 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău. Pentru a asigura desfășurarea optimă a stagiului, pe durata celor două săptămâni, au fost angrenați instructori din cadrul Direcției Pregătire Profesională, precum și din structurile de pregătire profesională ale inspectoratelor de poliție din județele Timiș, Dâmbovița, Teleorman, Suceava, Galați, Mureș, Bacău, Maramureș, Iași, Dolj și Vrancea, prezența acestora fiind necesară pentru a acoperi numărul ridicat de participanți.
Prin acest demers, Poliția Română continuă procesul de profesionalizare și eficientizare a personalului care acționează în stradă, în vederea creșterii siguranței cetățeanului și a capacității de intervenție în situații critice.