Actualitate
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a semnat contractul de finanțare pentru proiectul PNRR „Dezvoltare campus integrat pentru învățământul dual în municipiul Bacău”
Pe 20 august 2024, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a semnat, la Ministerul Educației, contractul cu nr. 12221 pentru implementarea proiectului „Dezvoltare campus integrat pentru învățământul dual în municipiul Bacău”, e-PNRR ID_08.
„Obiectul acestui contract îl reprezintă finanțarea Proiectului cu titlul „Dezvoltare campus integrat pentru învățământul dual în municipiul Bacău”, cod e-PNRR ID_08, acordată Beneficiarului de către Ministerul Educației, în cadrul Programului-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământul dual, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)/ Pilonul VI: Politici pentru noua generație/ Componenta C15: Educație /Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior/ Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate și în baza Ordinului ministrului educației nr. 5068 din data de 14.07.2023”.
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău este Beneficiar al finanțării proiectului, în valoare totală de 121.768.593,84 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 103.449.598,22 lei, iar valoarea aferentă TVA este de 18.318.995,62 lei. Finanțarea include granturi pentru învățământul dual, investiții în infrastructură și digitalizarea atelierelor de practică.
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău este Lider de parteneriat pentru implementarea proiectului alături de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Bacău, Colegiul „N.V. Karpen” Bacău, Primăria Municipiului Bacău, Consiliul Județean Bacău, Aerostar S.A. Bacău și Sudometal S.R.L. Bacău.
Proiectul va realiza infrastructura campusului profesional integrat pentru învățământ dual care va include spații destinate învățării practice, respectiv ateliere de practică și spații destinate socializării, investiții privind digitalizarea atelierelor de practică, cursuri de formare profesională a personalului didactic, a coordonatorilor de practică și a tutorilor, consiliere și orientare profesională pentru elevi și studenți, organizarea și desfășurarea de stagii de practică.
Campusul va fi construit pe un teren de 22.072 mp, situat pe str. Condorilor, nr. 8, Bacău, care a trecut din domeniul public în administrarea Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, prin Hotărârea nr. 253/31.07.2024 a Consiliului Local Bacău.
Actualitate
Impozite și taxe mai mari
Actualitate
Terapia finalizează un proiect ambițios în energie regenerabilă:
Stația solară instalată pe platforma fabricii din Cluj devine operațională
Comunicat de presă
Terapia – o companie SUN PHARMA, cea mai importantă companie de medicamente specialități, generice și produse OTC din România, anunță finalizarea instalării unei stații solare de ultimă generație, cu o capacitate de 1 MW, pe platforma fabricii din Cluj-Napoca. Proiectul, executat de compania clujeană Energobit și cofinanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezintă un pas important în strategia de tranziție a companiei Terapia către energie regenerabilă.
Noua sursă de energie va contribui la reducerea consumului de energie convențională cu 10-15% și la scăderea emisiilor de carbon cu 746,8 tone echivalent CO2 pe an.
În plus, în cadrul planului său de regenerare, energie circulară, reciclare și sustenabilizare a platformei din Cluj-Napoca, Terapia intenționează, în următorii doi ani, să instaleze alte două stații solare, amplasate la sol sau pe clădiri, dar și sisteme avansate de stocare a energiei. Aceste investiții vor permite ca peste 60% din energia necesară funcționării fabricii din Cluj să provină din surse regenerabile și nepoluante, reducând considerabil impactul ecologic al activităților companiei asupra mediului.
Mai exact, până la sfârșitul anului 2026, Terapia vizează reducerea emisiilor de carbon cu 2.987 tone echivalent CO2 anual, prin atingerea unei capacități totale instalate de 3 MW. Aceasta va transforma clădirile operaționale ale companiei într-un model de eficiență energetică si ecologică, cu un impact redus asupra mediului și un nivel de poluare mai scăzut decât cel al unui bloc de 10 etaje.
Terapia își asumă un angajament pe termen lung pentru un viitor mai verde. Prin aceste investiții majore, Terapia continuă să își consolideze poziția de companie farmaceutică responsabilă: reducerea consumului de energie convențională și tranziția către surse regenerabile demonstrează angajamentul ferm al companiei față de sustenabilitate și pentru crearea unor beneficii durabile atât pentru mediu cât și pentru comunitate.
Despre Terapia
Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente specialități, generice și produse OTC din România. Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.