Actualitate
Banca pentru Alimente București inaugurează un nou hub logistic pentru a sprijini mai eficient lupta împotriva risipei alimentare
Mai multe alimente salvate, mai multe vieți ajutate!
După aproape nouă ani de activitate, Banca pentru Alimente București, alături de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, parteneri de încredere și susținători, deschide un nou hub logistic modern,în noul parc Logicor Bucharest III Pallady, situat strategic, la ieșirea spre Autostrada Soarelui, pentru a facilita desfășurarea activităților. Prin această deschidere, Banca pentru Alimente București marchează o nouă etapă în misiunea sa de a contribui la lupta împotriva risipei alimentare. Acest nou spațiu, un adevărat „acasă al binelui”, răspunde nevoii urgente de a reduce risipa alimentară și de a oferi sprijin persoanelor vulnerabile din regiune, precum și din întreaga țară. În contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Risipei Alimentare, Banca pentru Alimente subliniază importanța colaborării în salvarea hranei și susținerea celor aflați în dificultate.
Noul hub logistic, de 1.913 mp, oferă un spațiu adecvat, cu facilități moderne, inclusiv 224 mp de zone cu temperatură controlată pentru depozitarea alimentelor perisabile, precum fructe, legume, lactate, carne și produse congelate. Comparativ cu spațiul anterior, noul spațiu oferă capacitatea necesară atât pentru a face față cerințelor în creștere din prezent, cât și pentru a răspunde provocărilor viitoare. Această extindere nu doar îmbunătățește eficiența operațională, ci și permite un flux mai bun al alimentelor, asigurând o distribuție mai rapidă și mai eficientă către organizațiile caritabile partenere.
Deschiderea noului depozit a fost posibilă prin implicarea partenerilor și susținătorilor Băncii pentru Alimente: Lidl România și Metro România, în calitate de parteneri principali, alături de alți parteneri cheie care sprijină în mod curent activitatea Băncilor pentru Alimente: Edenred România, PENNY | REWE, Auchan România, CHEP România, Gebrüder Weiss, Arbomedia, precum și a Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și a Federației Europeane a Băncilor pentru Alimente (FEBA). În contextul noilor reglementări privind reducerea risipei alimentare, acest hub logistic devine o resursă esențială pentru ca alimentele care se află la risc de pierdere sau risipă, dar care sunt încă în termen și bune pentru consum, să-și recapete valoarea, transformându-le în sprijin concret pentru cei care au mai multă nevoie de hrană. Fiecare aliment salvat în acest spațiu se va transforma în porții de hrană pentru copii din centre de zi, bătrâni singuri sau aflați în cămine, familii aflate în pragul sărăciei, oameni fără adăpost și multe alte persoane aflate în dificultate. Cu facilitățile extinse și capacitatea de colectare mult îmbunătățită, Banca pentru Alimente București poate acum să gestioneze mai eficient un volum mare de alimente, asigurându-se că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie.
„Inaugurarea acestui hub reprezintă un moment decisiv pentru activitatea noastră. Creșterea capacității de colectare și redistribuire ne permite să sprijinim și mai multe persoane aflate în dificultate. Această realizare nu ar fi fost posibilă fără partenerii noștri de încredere, cărora le suntem recunoscători pentru încrederea și sprijinul primit. Împreună, ne asumăm responsabilitatea de a salva mai multe alimente, de a susține comunitățile vulnerabile și de a proteja mediul. Împreună facem Binele mai Bine — acum, cu și mai multă forță.”, a declarat Gabriel Sescu, președintele Băncii pentru Alimente București Fondată în 2016, Banca pentru Alimente București a fost prima inițiativă de acest tip din România, urmând modelul Băncilor Europene. De atunci, a reușit să salveze peste 11.419 tone de alimente, în valoare de peste 142.000.000 de lei, oferind astfel 22.838.000 de porții de hrană către 176 de organizații caritabile din București și județele Ilfov, Dâmbovița, Ialomița, Giurgiu, Călărași, Argeș, Prahova, Buzău și Teleorman care oferă servicii sociale, educaționale și de recuperare pentru 69.430 persoane din categorii vulnerabile. Peste 2.100 de tone din alimentele salvate au fost distribuite către celelalte opt Bănci Regionale pentru Alimente, membre ale FBAR, asigurând astfel un sprijin constant pentru organizațiile din toată țara.
Noul „acasă” reprezintă un pas important în consolidarea capacității de a reduce risipa alimentară și de a răspunde nevoilor tot mai diverse ale celor aflați în dificultate. Prin extinderea capacităților sale logistice, Banca pentru Alimente București își propune să își amplifice impactul social, oferind sprijin organizațiilor caritabile care ajută persoane vulnerabile — de la copii din centre de zi și de recuperare, la bătrâni rămași fără sprijin, persoane fără adăpost, victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane.
Despre Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente membre din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați formează o rețea națională de solidaritate dedicată reducerii risipei alimentare și sprijinirii persoanelor aflate în dificultate. Acestea salvează de la pierdere și risipă hrana, prin preluarea gratuită a alimentelor de la companiile partenere din lanțul agroalimentar și donarea acestora către organizațiile caritabile, contribuind astfel la reducerea sărăciei și a impactului negativ asupra mediului. FBAR se inspiră și împărtășește modelul Federației Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA) și este recunoscut ca membru asociat al acesteia. În viziunea FBAR și a Băncilor pentru Alimente membre, nimănui nu trebuie să-i fie foame, iar a oferi hrană este forma de ajutor cea mai concretă și imediată pentru a răspunde la o nevoie primară a cărei satisfacere nu poate întârzia. Prin misiunea lor, Băncile pentru alimente contribuie în mod direct la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG) la care și România s-a angajat, în special în ceea ce privește reducerea cu 50% a risipei alimentare până în 2030, prin promovarea consumului și producției responsabile, precum și a obiectivelor de reducere a foametei și de combatere a schimbărilor climatice. De la înființarea primei Bănci în București și până în prezent, Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente a salvat de la risipă peste 25.000 tone de alimente, în valoare de peste 292.000.000 lei, transformându-le în aproximativ 50.572.730 de porții de hrană pentru 290.841 persoane aflate în dificultate, aflate în grija a 795 organizații caritabile partenere. În mod constant, activitatea rețelei este sprijinită financiar, operațional, logistic și prin donații constante de alimente de către 153 parteneri, în principal din domeniul agro-alimentar.
Pentru mai multe informații: office@bancapentrualimente.ro; 0771 235 977
Actualitate
8 bărbați reținuți de polițiști pentru viol
Comunicat de presă
Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, au documentat activitatea infracțională a 10 bărbați, cu vârste cuprinse între 17 și 48 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunii de viol asupra unui minor. 8 dintre aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în arestul I.P.J. Bacău.
În luna mai a.c., polițiștii au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către o tânără care solicita ajutor, întrucât este amenințată de mai multe persoane.
Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului s-au mobilizat rapid și au identificat apelanta, respectiv o adolescentă de 14 ani, din comuna Corbasca, care se afla la o stână din localitate.
Din cercetări a reieșit faptul că minora, împreună cu sora ei de 16 ani s-au deplasat la o stână din localitate, unde au consumat băuturi alcoolice și au întreținut relații sexuale consimțite cu mai mulți bărbați, ciobani la stâna respectivă. Ulterior, adolescenta de 14 ani s-a gândit să facă o farsă apelând numărul de urgență spunând că ar fi amenințată de mai multe persoane, fără să ofere o locație sau alte date.
Totodată, polițiștii au stabilit faptul că, în perioada aprilie – mai a.c., minorele s-ar fi deplasat în repetate rânduri la stâna din localitate și ar fi întreținut relații sexuale cu 10 bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 48 de ani.
La data de 19 noiembrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului, împreună cu luptători pentru acțiuni speciale și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au pus în aplicare mandate de aducere emise de Judecătoria Podu Turcului, pe numele bărbaților bănuiți de comiterea faptelor.
După administrarea probatoriului, 8 dintre cei bănuiți, cu vârste cuprinse între 21 și 48 de ani, toți din comuna Tătărăști au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în arestul I.P.J. Bacău.
Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol asupra unui minor.
Actualitate
Restricții de trafic pe Calea Mărășești, în fața Parcului Cancicov
Comunicat de presă
Începând de joi seara, 21 spre 22 noiembrie, pe Calea Mărășești în fața
Parcului Cancicov, se vor monta despărțitoarele ce vor proteja stâlpii
pentru susținerea provizorie a viitoarei pasarele.
Politia rutieră a avizat favorabil măsurile necesare pentru finalizarea
proiectului de montare a tablierului ce va traversa Calea Mărășești.
Această procedură implică amplasarea provizorie a 3 stâlpi de metal pe
șosea. Avizul este valabil până la 10.03.2025. Lucrările importante se
vor desfășura pe cât posibil în timpul nopții.
Pentru stabilirea priorității de circulație în zona intersecției se vor
respecta semafoarele existente, semnalizarea fiind necesară doar pentru
gestionara zonelor de circulație. (Foto 1)
➡️Pentru relația Adjud – Roman se va circula pe banda de lângă marginea
drumului. Semaforul va funcționa ca și în prezent cu verde intermitent.
⬅️Pentru relatia Adjud – Calea Mărășești (spre Centru) se va circula pe
banda dinspre axul drumului. Prioritatea in intersectie va fi asigurata
de semafoarele existente.
⬇️Pe relația Roman – Adjud se va circula pe câte doua benzi, prioritatea
fiind asigurată de funcționare semafoarelor existente.
⬆️Pe relatia Calea Marasesti (Centru) – Adjud se va circula tot pe doua
benzi de circulație. Prioritatea accesului in intersectie se va face
concomitent cu sensul dinspre Adjud spre centru, conform semnalizării
semafoarelor existente.
Lucrările fac parte din proiectul: „Coridor pentru deplasări
nemotorizate Parcul Cancicov – Stadion – Bazin de înot – Universitatea
„Vasile Alecsandri” (Traseul Tineretului şi Sportului).
Actualitate
Explozie într-un apartament din Bacău. O persoană a fost grav rănită
În urmă cu câteva momente, pompierii militari au fost solicitați să intervină în municipiul Bacău, str. Narciselor, în urma unui apel primit pe 112 care anunța producerea unui explozii la o centrală termică, dintr-un bloc de locuințe de tipul P+10.
Se deplasează trei autospeciale de stingere, o descarcerare, o autospecială de primă intervenție și comanda, un EPA și un TIM.
În urma recunoașterii, în apartamentul în care s-a produs explozia, a fost identificată o victimă, de sex masculin, inconștientă, cu puls și arsuri pe aproximativ 20% din suprafața corpului.
Aceasta a fost scoasă din zona de pericol și predată echipajului medical prezent la fața locului.
Nu au fost afectate alte imobile și nu s a impus evacuarea locatarilor.
Apartamentul în care s a produs explozia este situat la etajul 5.