Connect with us

Actualitate

Comunicat de presă

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din
România (PRIMER): “Problema aprovizionării cu gaze către
Europa ar putea provoca consecințe negative fară precedent
asupra furnizării de medicamente către serviciile sociale esențiale
și poate periclita funcționarea sistemului de sănătate:
medicamentele generice nu ar mai fi disponibile pentru pacienții
români, deoarece lanțul de aprovizionare al industriei
farmaceutice nu le-ar mai putea produce, fară o prioritizare a
acestei industrii, în cazul lipsei de gaze, care ar putea surveni în
perioada următoare.”
PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară –
trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele negative uriașe asupra producției de
medicamente care ar putea apărea în condițiile unei lipse a resursei de gaze: funcționarea
sistemului de sănătate va fi afectată sever, iar pacienții riscă să nu mai aibă acces la
medicamente generice, deoarece lanțul de aprovizionare al industriei farmaceutice nu le-ar
mai putea produce, fară o prioritizare a acestei industrii, în perioada următoare.
Astfel, reprezentanții PRIMER sunt îngrijorați pe fondul temerilor privind o criză în
aprovizionarea cu gaze, cu atât mai mult cu cât, pentru industria farmaceutică, gazele nu sunt
doar o sursă cheie de energie, ci și o materie primă importantă, necesară sintezei chimice a
unei game întregi de medicamente esențiale pentru populație.
În acest context, PRIMER a trimis o adresă oficială autorităților statului prin care cere acestora
să solicite Comisiei Europene să acorde prioritate industriei farmaceutice și furnizorilor săi, în
cazul lipsei de gaze, datorită rolului crucial în furnizarea de medicamente către sistemul de
sănătate.
Reprezentanții PRIMER mai precizează în adresă și faptul că industria farmaceutică a fost în
fruntea luptei împotriva COVID-19, în ultimii doi ani, și a depus toate eforturile pentru a
asigura, atât medicamentele necesare în contextul pandemic, dar și pentru a furniza
medicamente esențiale pacienților cronici din România. Și în contextul războiului din Ucraina,
patronatul a dedicat resurse semnificative pentru a sprijini poporul ucrainean grav afectat prin
donații de medicamente și materiale sanitare.Lanțurile de aprovizionare s-au dovedit rezistente în fata acestor provocări, însă efectul este
resimțit la nivel de stocuri, care în prezent sunt mai reduse decât în mod obișnuit, au mai
subliniat reprezentații PRIMER.
În același timp, un alt fenomen îngrijorător cu care se confruntă industria de medicamente este
și majorarea accentuată a prețurilor la gaze și electricitate din ultimul an, care au înregistrat
recorduri după recorduri, până la aplicarea măsurii privind plafonarea prețurilor la gaze
naturale și energie electrică. În plus, după expirarea perioadei de plafonare, nu există o
predictibilitate pe termen mediu și lung, dacă această reglementare va rămâne doar o soluție
temporară sau se va permanentiza.
În consecință, PRIMER solicită autorităților să intervină cu masuri urgente de sprijin, în
vederea securizării aprovizionării cu gaze pentru industria farmaceutică, în caz de criză, pentru
stabilitatea și continuitatea producției locale cu scopul de a oferi pacienților din România și
furnizorilor de servicii medicale medicamentele necesare sau tratamente vitale celor care au
nevoie.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară:
AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN
PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN,
LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS,
ROPHARMA, SANTA SĂ, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS
PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.

Published

on

Actualitate

Trei zile. 1.017 magazine. Peste 704 tone de alimente donate în cadrul Colectei Naționale de Alimente – o masă de Paște plină de speranță pentru peste 121.000 de oameni în nevoie.

Published

on

Comunicat de presă

Cea de-a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată între 4–6 aprilie în peste 1.000 de magazine din toată țara, a adus un nou record de solidaritate. Datorită generozității oamenilor cu inimă mare, au fost colectate peste 704 tone de alimente neperisabile, transformate în peste 1,4 milioane de porții de mâncare pentru cei aflați în dificultate. Este cel mai mare rezultat înregistrat vreodată în cele douăsprezece ediții ale acestei campanii. Sub mesajul „Împreună hrănim speranța”, Colecta Națională de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale, a adus împreună români din toate colțurile țării care, timp de trei zile, au ales să transforme un gest simplu – acela de a dona alimente – într-un act de grijă și solidaritate. Prin cele 398 de organizații partenere ale Rețelei Băncilor pentru Alimente, alimentele donate au ajuns pe masa a 121.890 de oameni aflați în dificultate din toată țara.

Timp de trei zile, românii au răspuns apelului la solidaritate, donând alimente neperisabile care au devenit un sprijin real pentru zeci de mii de persoane aflate în nevoie. Cu sprijinul generozității donatorilor, al efortului voluntarilor și al implicării partenerilor, campania a reușit să adune peste 704 tone de alimente neperisabile, echivalentul a peste 1,4 milioane de porții de hrană, care vor deveni o masă demnă de Paște pentru 121.890 de persoane vulnerabile, prin intermediul a 398 de organizații caritabile partenere.

Această cantitate impresionantă donată echivalează cu aproximativ 2.347 de frigidere de familie încărcate cu hrană – o imagine concretă a generozității oamenilor care au ales să dăruiască din puținul lor pentru cei care au mai mare nevoie.

Sub mesajul „Împreună hrănim speranța”, campania organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente a reunit mii de voluntari, parteneri, organizații și donatori din întreaga țară, demonstrând că puterea binelui devine realitate atunci când este împărtășită.

Impactul impresionant al acestei ediții a campaniei reflectă o creștere pe toate planurile:

  • 704,1 tone de alimente colectate – cu 77,13 tone mai mult decât la ediția precedentă. Printre produsele donate: ulei, făină, conserve, orez, paste, zahăr, dulciuri, cereale și alimente pentru copii.
  • 1.408.209 porții de hrană – cu 154.268 mai multe decât la ediția precedentă. Fiecare pungă portocalie a devenit un simbol al grijii față de ceilalți.
  • 398 de organizații partenere – cu 46 mai multe față de ediția anterioară: ONG-uri care oferă sprijin social, educațional și emoțional celor aflați în dificultate și prin care hrana donată a ajuns la cei în nevoie.
  • 121.890 de oameni sprijiniți – cu 21.097 mai mulți decât la ediția precedentă: vârstnici singuri sau din cămine, mame fără sprijin, copii din centre rezidențiale, de zi sau de recuperare, persoane fără adăpost, familii cu venituri reduse și mulți alți oameni aflați în nevoie.
  • 10.519 voluntari implicați – cu 1.722 mai mulți decât la colecta anterioară: tineri, angajați din companii, elevi, studenți și pensionari care au transformat timpul și energia lor într-o punte către cei vulnerabili.
  • 1.017 magazine participante – cu 32 mai multe față de ediția precedentă, din rețelele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România.

Deși colecta în magazine s-a încheiat pe 6 aprilie, munca din spatele gestului a continuat intens în depozitele Băncilor și în cadrul organizațiilor partenere. Întreaga Rețea a Băncilor pentru Alimente, organizațiile partenere și mii de voluntari au lucrat contracronometru pentru a prelua, transporta, sorta și distribui alimentele donate, astfel încât acestea să ajungă înaintea sărbătorilor în cămările centrelor sociale și ale gospodăriilor celor sprijiniți.

„Colecta Națională de Alimente este despre comunitate, despre solidaritate, despre a face loc celuilalt la masa ta. Faptul că, ediție cu ediție, tot mai mulți oameni aleg să transforme un simplu drum la cumpărături într-un gest de grijă pentru cei în nevoie spune multe despre puterea binelui care ne unește. Împreună, în acest lanț viu al solidarității, nu doar oferim alimente – hrănim speranța. Dincolo de orice cifră, fiecare aliment donat înseamnă prezență, grijă și umanitate. Le mulțumim tuturor celor care au ales să fie parte din acest gest.” — Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR

Campania a fost posibilă datorită implicării partenerilor tradiționali ai Rețelei Băncilor pentru Alimente: Lidl România – partener fondator, PENNY | REWE România – partener strategic, Auchan România – partener finanțator, Kaufland România – partener strategic, alături de CHEP România și Edenred România – parteneri finanțatori, cărora li se alătură mii de oameni cu inima deschisă din toată țara.

Organizată de două ori pe an – înainte de Paște și Crăciun – Colecta Națională de Alimente este inspirată de modelul altor țări europene în care Băncile pentru Alimente activează de zeci de ani și reprezintă una dintre cele mai ample campanii de solidaritate din România, devenind deja o tradiție a generozității. De la lansarea campaniei în 2019 și până în prezent, oamenii au donat peste 1.972,71 tone de alimente, sprijinind peste 120.000 de persoane vulnerabile.

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați formează o mare rețea națională de solidaritate – puntea dintre surplusul de alimente și cei care au nevoie de hrană. Rețeaua colectează și donează celor 806 ONG-uri partenere, produse oferite de companiile din filiera agroalimentară, contribuind la reducerea risipei alimentare și a impactului asupra mediului.
FBAR este membru cu drepturi depline al Federației Europene a Băncilor pentru Alimente – FEBA, iar din 2016 a salvat 31.500 de tone de alimente, transformate în peste 63 de milioane de porții de hrană pentru 312.484 de persoane aflate în nevoie.

Continue Reading

Actualitate

Fermierii băcăuani inghesuiți cu mieii într-un singur loc

Published

on

Continue Reading

Actualitate

Trafic blocat pe DN 2, între localitățile Cleja și Faraoani. Un autotren încărcat cu melasă s-a răsturnat.

Published

on

În jurul orei 17:47, un autocamion de transport marfă s-a răsturnat pe DN2 – E85, în comuna Faraoani, județul Bacău. La momentul apelului, exista suspiciunea că șoferul ar fi încarcerat. La fața locului s-au deplasat de urgență o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, un echipaj de descarcerare și o ambulanță SAJ.

La sosirea echipajelor de intervenție, conducătorul autocamionului era ieșit din cabina vehiculului, acesta prezentând multiple traumatisme. A fost preluat de echipajul medical SAJ pentru îngrijiri de specialitate.

Autocamionul, înmatriculat în Bulgaria, transporta 14 containere din PVC încărcate cu melasă, o parte din încărcătură fiind deversată pe carosabil. Traficul rutier este blocat pe ambele sensuri de mers, intervenția fiind în desfășurare pentru degajarea carosabilului și reluarea circulației în condiții de siguranță.

Continue Reading

Copyright © 2019 PlusTV - Bacau