Actualitate
Primarul din Onești spune de ce nu poate candida

Motivul bizar care stă la baza acestei decizii!
În anul 2012 un salariat al primăriei Onești a achiziționat pentru și în numele UAT Onești, cu respectarea procedurile legale, dulciuri în valoare de 18.000 de lei, de la o firmă a cărei acționar eram la acea vreme. Dulciuri care au fost dăruite colindătorilor în perioada sărbătorilor de iarnă.
De menționat este faptul, că valoarea adaosului comercial pentru marfa respectivă a fost în valoare de 600 lei.
Ulterior factura cu produsele achiziționate și distribuite colindătorilor a ajuns pe biroul meu de primar, așa cum se întamplă cu orice factură, pentru a fi aprobată la plată.
Faptul că am aplicat indicativul DEF și semnătura pe factura respectivă, fără să am vreo idee că acest lucru ar fi trebuit să îl facă secretarul primăriei în acest caz, m-a făcut ulterior vinovat de “conflict de interese”.
ATENȚIE din nou: Dacă secretarul primăriei ar fi semnat în cazul prezentat, în locul meu, factura și OP-ul respectiv, fapta nu ar fi mai existat.
În perioada imediat următoare un alt salariat al primăriei, “vigilent și bine intenționat”, a trimis o copie a facturii respective către Agenția Națională de Integritate (ANI).
În baza acelei informații ANI a întocmit un raport prin care a constatat un “conflict de interese”.
Eu am contestat raportul ANI și am ajuns în fața judecătorului.
Judecătorul respectiv a apreciat că fapta este de natură penală, a suspendat procesul cu contestația și a dispus trimiterea mea în judecată.
Pe perioada anchetei am cerut către ANI să dispună o expertiză economică să se analizeze dacă a existat vreo fraudă economică. Răspunsul ANI a fost că: “Nu există suspiciuni de fraudă economică, ci doar conflict de interese. Și dacă ar fi fost un leu valoarea facturii, tot conflict de interese ar fi fost”.
Ulterior pentru această faptă am fost judecat și condamnat la patru luni închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a alege și de a fi ales pentru o perioadă de doi ani și patru luni.
După ispășirea pedepsei cazierul meu a devenit curat, drept pentru care am putut candida în anul 2020.
Între timp a fost reluat procesul privind contestația mea împotriva raportului ANI și ca o coincidență stranie în urmă cu trei zile, acum în prag de alegeri a venit sentința cu respingerea contestației mele împotriva raportului ANI.
Deși pentru fapta identificată prin raportul ANI, am primit și executat o pedeapsă privativă de libertate cu suspendare și coroborând cu principiul că “pentru aceeași faptă nu poți fi pedepsit de două ori”, eu în percepția ANI, nu aș mai putea ocupa o funcție publică pentru o perioadă de trei ani, după terminarea mandatului de primar, în condițiile în care conform codului administrativ, pentru un “conflict de interese”, pedeapsa maximă este tăierea a 10% din salar pentru o perioadă de maxim 6 luni.
În acest caz există riscul să îmi depun candidatura, să îmi fie acceptată, să câștig alegerile cu 80% și să nu îmi fie validată funcția de primar pentru următorul mandat. Caz în care candidatul de pe locul 2, chiar dacă a obținut doar 7 procente să devină primar.
Acest risc, pentru mine, este de neconceput și pe care nu îl voi accepta.
Onoarea și cuvântul dat la alegerile anterioare mă împing să nu risc în a pierde ce am început să construiesc și ce urmează a construi.
Orgoliul meu nu poate sta în calea acestui risc, iar pentru Onești și pentru oneșteni nu voi pune în primejdie situația de a vă abandona chiar acum când în sfârșit am creat acel moment 0 așteptat de mult timp.
Îmi iubesc prea mult orașul, ca acum după ce l-am scos din datorii și l-am adus pe calea cea bună, să îl las pe mâna vreunui individ care are ca unic obiectiv, prin funcția obținută nemeritat, să își schimbe mașina sau vila sau să mai primească prin donație vreun spațiu comercial.
Cam asta este pățania prin care am trecut și care stă în calea candidaturii mele.
Dacă eu sunt “cel mai mare infractor din România”, așa cum unii încearcă să insinueze, doar dumneavoastră oneștenii puteți aprecia.
Armele nu sunt predate și vă promit că voi încerca clarificarea acestei situații, întrucât la acest moment doar faptul că există anumite interpretări că nu aș putea fi validat în septembrie cu un nou mandat și termenul foarte scurt până la finalul lunii aprilie (data depunerii candidaturilor) m-a determinat sa iau această decizie pe care vă promit că am cântărit-o cu atenție și alături de dumneavoastră o scoatem din nou la capăt.
Din acest motiv am ales să renunț la a mai candida, cel puțin la aceste alegeri și să îl susțin pentru funcția de Primar al Municipiului Onești pe domnul Adrian Jilcu, actualmente viceprimar al Oneștiului, cel cu care am lucrat alături timp de trei ani și jumătate și despre care pot spune că a fost mâna mea dreaptă în toate acțiunile pe care le-am întreprins în calitatea mea de primar și printre puținii capabili, sinceri și onești în a continua ce am început și care nu ne va dezamăgi.
În opinia mea Adrian Jilcu este singura persoană abilitată și capabilă să ducă mai departe proiectele începute de mine.
Îmi asum întru totul această decizie și vă asigur în aceeași măsură că voi fi în continuare alături de el, îl voi sprijini în noua misiune și vom forma împreună echipă PENTRU ONEȘTI.
Vă mulțumesc pentru încredere și am credința că nu vă voi dezamăgi nici de această dată!
Dumnezeu să aibă în pază Oneștiul și oneștenii!
Doamne ajută!
Sursa- facebook.com
Actualitate
Secția de Pediatrie a fost modernizată și reabilitată
Actualitate
„Împreună hrănim speranța” – a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente, revine între 4–6 aprilie în peste 1.000 de magazine din toată țara

Comunicat de presă
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, alături de partenerii săi și mii de voluntari,organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România.Campania, derulată sub îndemnul „Împreună hrănim speranța”, încurajează gesturile mici cu impact mare, pentru ca și cei aflați în dificultate să simtă bucuria unei mese de Paște.
Timp de trei zile, românii sunt invitați să contribuie la susținerea celor vulnerabili prin donații de alimente neperisabile în magazinele partenere – Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România. Fiecare produs donat va aduce o rază de speranță în casele unde prea des masa rămâne goală.
Colecta se desfășoară în 1.017 magazine din întreaga țară, astfel:
• în toate cele 379 de magazine Lidl România;
• în toate cele 417 de magazine PENNY | REWE România;
• în 43 de magazine Auchan România;
• în 178 de magazine Kaufland România.
În perioada 4-6 aprilie, clienții pot dona în coșurile special amenajate aflate după casele de marcat, produse de bază precum ulei, făină, conserve (carne, legume sau fructe), paste, orez, zahăr, biscuiți, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii. Fiecare pachet donat va ajunge, prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și ONG-urile partenere, la persoane aflate în dificultate: familii cu venituri mici, vârstnici singuri, copii din centre, mame singure sau persoane fără adăpost și mulți alți oameni în nevoie.
Mii de voluntari, de toate vârstele, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți în magazine pentru a oferi informații și a încuraja implicarea oamenilor. Ei sunt legătura vie dintre generozitatea oamenilor și nevoile reale ale celor vulnerabili.
„Colecta Națională de Alimente este solidaritatea care prinde viață prin gesturi simple și concrete. Și la această ediție ne dorim să aducem speranță și sprijin acolo unde este cea mai mare nevoie, să ajungem la tot mai mulți oameni, datorită fiecăruia dintre voi – donatori, voluntari, parteneri. Invităm toți oamenii de bine să transforme un simplu drum la cumpărături într-un gest de atenție față de semenii încercați. De Paște, fiecare aliment donat înseamnă mai mult decât o masă: înseamnă speranță, demnitate și grijă.” – Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR
Conform Eurostat, România are cea mai mare rată de sărăcie și excluziune socială din UE – 32% din populație este afectată, față de media europeană de 22%. Copiii sunt cei mai vulnerabili: în mediul rural, 22% merg la culcare flămânzi, potrivit unui studiu Word Vision. În acest context, un gest simplu, precum donarea de alimente, poate aduce speranță în viața celor mai încercați.
Campania este posibilă datorită susținerii oferite de partenerii tradiționali ai Rețelei Băncilor pentru Alimente: Lidl România – partener fondator, PENNY | REWE România – partener strategic, Auchan România – partener finanțator, Kaufland România – partener strategic, CHEP România și Edenred România – parteneri finanțatori, care se implică activ în combaterea risipei alimentare și a insecurității alimentare.
Colecta Națională de Alimente este un moment-cheie de mobilizare a comunității, sub semnul generozității și solidarității. Inspirată de modelul european, campania a crescut constant, reunind astăzi peste 1.000 de magazine din rețelele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România și mii de voluntari din toată țara. Donațiile făcute în punga portocalie, simbol al speranței, sunt transformate în sprijin concret pentru persoanele vulnerabile, prin cele 9 Bănci Regionale și ONG-urile partenere. În cele 11 ediții organizate până în prezent, oameni cu suflet mare au donat peste 1.268 de tone de alimente, sprijinind peste 100.000 de persoane din întreaga țară.
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați formează o mare rețea națională de solidaritate, puntea dintre surplusul de alimente și cei care au nevoie de hrană. Rețeaua colectează și donează, prin cele 806 ONG-uri partenere, produse oferite de companiile din filiera agroalimentară, contribuind la reducerea risipei alimentare și a impactului asupra mediului. FBAR este membru cu drepturi depline al Federației Europene a Băncilor pentru Alimente – FEBA, iar din 2016 a salvat 30.698 de tone de alimente, transformate în peste 61,3 milioane de porții de hrană pentru 312.484 de persoane vulnerabile.
Pentru mai multe informații: office@bancapentrualimente.ro; 0742 028 855