Actualitate
PRIMER trage un puternic semnal de alarmă: “Revizuirea în sus a taxei clawback ca urmare a solicitărilor Comisiei Europene va însemna un dezastru pentru pacienții români și un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din România.”
Comunicat de presă – București, 31 ianuarie 2023
PRIMER trage un puternic semnal de alarmă: “Revizuirea în sus a taxei clawback ca urmare a solicitărilor Comisiei Europene va însemna un dezastru pentru pacienții români și un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din România.”
PRIMER – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară – atrage atenția asupra importanței maxime cu care Guvernul României trebuie să gestioneze solicitarea venită din partea Comisiei Europeane de eliminare a taxei clawback reduse în mod special, la 15%, stabilită de Parlamentul României în 2020, pentru medicamentele românești. Lipsa unei abordări profesioniste din partea autorităților romanești va genera discontinuități mult mai mari decât în prezent în aprovizionarea pacienților cu medicamente produse local, punând totodată sub semnul întrebării continuarea activității majorității producătorilor de medicamente din țară.
Reprezentanții PRIMER reamintesc că taxa clawback – taxa pe venituri unică în industria de medicamente – este plătită încă din 2011 de producători, în condițiile în care prețurile medicamentelor sunt impuse de Ministerul Sănătății, astfel încât nicio parte a taxei nu poate fi absorbită în prețul de vânzare al medicamentelor.
Așadar, apare un fenomen periculos: medicamentele nu se pot scumpi, însă vor dispărea din piață, pentru că aplicarea unei taxe clawback în creștere va duce la prăbușirea rentabilității produselor farmaceutice, iar producătorii nu vor avea alta soluție decât să le scoată din portofoliu. Acest fenomen a dus deja la retragerea multor produse din nomenclator și creează reale probleme pacienților în a-și asigura continuitatea la tratamente însă, în contextual actual, în care începând cu anul 2022 au crescut prețurile la materii prime, materiale și utilități, impactul va fi unul mult mai dramatic.
Comparativ, o taxă similară a fost introdusă recent în Ungaria, ca și o taxă de solidaritate, însă ea are o valoare de maximum 8% și se aplică doar în cazul cifrelor de afaceri foarte mari. În Romania, producătorii plătesc taxa clawback de 15%, disproporționat de mare, taxa fiind la cel mai înalt nivel din UE, mai completează reprezentanții PRIMER.
Mai mult decât atât, taxa clawback este motivul pentru care industria românească de medicamente nu a înregistrat progrese semnificative în ultimii 10 ani, România devenind dependentă de importuri în proporție de 80%, iar efectele s-au văzut, inclusiv în problemele de aprovizionare cu medicamente specifice de sezon.
În acest sens, PRIMER face apel la Primul Ministru Nicolae Ciucă și la Ministrul Sănătății Alexandru Rafila să abordeze cu maximă prudență și profesionalism solicitarea Comisiei Europene, în contextul specific al problemelor pe care le au pacienții și industria farmaceutică din România. Luarea unei decizii de revizuire în sus a taxei clawback pentru fabricile de medicamente din țară, care produc medicamente generice, la prețuri accesibile, înseamnă compromiterea gravă a accesului pacienților la medicamente și un efect negativ asupra unui sector economic care are nevoie de sprijin și nu de măsuri fiscale împovărătoare.
Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.
Actualitate
Percheziții domiciliare și 3 persoane reținute pentru furt calificat
Comunicat de presă
Polițiștii Biroului Investigații Criminale Bacău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, în urma activităților investigativ-operative desfășurate, au probat activitatea infracțională a 3 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani, bănuite de comiterea mai multor furturi din aparatele de încasări ale spălătoriilor de tip self wash.
Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada septembrie-octombrie a.c., 2 bărbați de 25, respectiv 28 de ani și o femeie de 29 de ani, toți din județul Bacău, ar fi sustras sume
de bani din aparatele de încasat ale mai multor spălătorii de tip self wash din județele Bacău, Neamț, Iași, Suceava, Harghita, Brașov și Sibiu, prejudiciul creat fiind de peste 40.000 de lei.
În noaptea de 3/4 octombrie a.c., polițiștii Biroului Investigații Criminale Bacău i-au depistat în flagrant delict pe cei în cauză, după ce aceștia ar fi sustras bani de la o spălătorie de tip self wash din județul Neamț.
Ieri, 4 octombrie 2024, polițiștii Biroului Investigații Criminale Bacău, cei din cadrul Poliției municipiului Moinești și cei din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Buhoci, însoțiți de criminaliști și luptători pentru acțiuni speciale au pus în executare 2 mandate de percheziție în județ, la domiciliile celor în cauză. Totodată, au fost puse în aplicare și două ordonanțe de percheziție ale autoturismelor ce ar fi fost utilizate la
comiterea faptelor.
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor, mai multe mijloace materiale de
probă și sume de bani.
În urma administrării probatoriului, polițiștii au luat măsura reținerii celor 3 persoane, pentru 24 de ore, acestea fiind introduse în Arestul I.P.J. Bacău.
Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Brigăzii Operațiuni Speciale Bacău.
Cercetările sunt continuate în cadrul
unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Actualitate
Trafic parțial restricționat la parcarea Arena Mall din cauza lucrărilor de extindere
Comunicat de presă
Urmare a începerii lucrărilor de extindere a centrului comercial, se restricționează parțial traficul privind accesul în parcarea arena mall, pentru o perioadă de maxim 30 de zile.
Astfel, pentru intrarea în parcarea centrului comercial va fi folosită banda cu sens unic situată în zona semaforizată, între mall și magazinul supeco, iar ieșirea din parcare se va face numai pe calea de acces din zona de aprovizionare, semnalizată corespunzător.
Conducerea centrului comercial roagă atât angajații cât și clienții centrului comercial ca, pe cât posibil, să evite în această perioadă folosirea autoturismelor proprii și să utilizeze mijloacele de transport în comun, bolt, uber, taxi sau să parcheze pe străzile din apropierea centrului comercial.
Va rugăm să respectați semnalizarea temporară și instrucțiunile personalului desemnat pentru coordonarea accesului.
După finalizarea extinderii, clienții noștri vor beneficia de o parcare mai mare, mai multe magazine, mai multe zone de relaxare, mai mult confort.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere
Actualitate
Percheziții domiciliare în județul Bacău, pentru nerespectarea regimului de arme și muniție
Comunicat de presă
Astăzi, 2 octombrie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bacău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești, efectuează 5 percheziții domiciliare în județ, în cadrul unor dosare penale în care se efectuează cercetări privind comiterea mai multor infracțiuni de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor.
La percheziții sunt vizate locuințele unor persoane bănuite că ar deține ilegal arme letale și neletale supuse autorizării.
Persoanele în cauză urmează să fie conduse la sediul poliției pentru audieri.
Facem precizarea că efectuarea percheziției domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluționării cauzei, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.