Actualitate
România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția locală de medicamente
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER): “România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția locală de medicamente, după ce 15 situri de fabricație de substanțe active au fost închise fără o analiza a efectelor. Pentru a putea reintroduce producția de substanțe active medicamentoase în țară Ministerul Sănătății ar trebui să ia legătura cu marii producători din India, țara care furnizează 40% din necesarul mondial de substanțe chimice pentru industria farmaceutică. ”
PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – atrage atenţia asupra situației critice din prezent în ceea ce privește producția locală de medicamente ca urmare a închiderii fară remușcări a 15 situri de fabricație de substanțe active utilizate în industria farmaceutică, ceea ce situează Romania într-o poziție vulnerabilă privind disponibilitatea medicamentelor.
În trecut, Romania a fost unul dintre cei mai mari producători de substanțe active din Europa, cu peste 15 situri de producție aflate în București, Pitești, Ploiești, Rm. Vălcea, Onești, Codlea, Târnăveni, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Baia Mare, Iași. Până în anul 1995 țara noastră producea nu doar substanțe chimice, materii prime și materiale pentru industria farmaceutică, ci și ingredientele active necesare producerii medicamentelor. Acestea erau exportate în peste 50 de țări, fapt ce contribuia, totodată, semnificativ la economia României.
Aceste fabrici au fost închise total sau parțial sub pretextul condiționărilor de mediu sau al standardelor de calitate, astfel încât, astăzi, într-o perioadă de criza a disponibilității medicamentelor, toate substanțele chimice utilizate în fabricile de medicamente din țara trebuie importate, acest lucru contribuind la
sincopele de aprovizionare cu medicamente pe care le reclamă pacienții romani.
Mai mult decât atât, România nu mai produce nici măcar cutii, folie de aluminiu și recipiente de sticlă sau plastic utilizate în producția de medicamente. Orice problemă semnalată la producătorii din China sau India de materii prime și materiale de ambalat, cum ar fi scumpirile și creșterea termenului de livrare al acestora, se repercută în disponibilitatea și accesibilitatea tratamentelor necesare pacienților romani. Un exemplu concret este creșterea prețului la materia primă la paracetamol de 8 ori și la carbamazepina de 22 ori.
Ministerul Sănătății și Ministrul Economiei din România au anunțat, pentru prima oară, planuri de sprijinire a producției locale de medicamente, o inițiativă care vine după 10 ani de avertizări cu privire la neajunsurile sistemului de aprovizionare cu medicamente din țară. Cu toate acestea, exista încă multe obstacole în calea realizării unor rezultate concrete. Daca România dorește să relanseze producția de materii prime din sectorul farmaceutic este necesar un schimb de experiență cu marii producătorii de resort din India.
“Potrivit informațiilor, India fabrica 40 % din necesarul mondial de substanțe chimice utilizate în industria farmaceutică, estimând până în 2026 o cifra de afaceri de peste 15 miliarde de Euro din producția acestor substanțe chimice. Mai important, producătorii din India dețin know-how în brevete, formule, rețete, standarde de fabricație și de mediu a ingredientelor active medicinale, ceea ce este crucial, având în vedere reglementările extrem de stricte ale producției de medicamente.”, a mai completat Dr. Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.
Sunt de menționat două aspecte mai importante decât orice declarații politice: industria farmaceutică contribuie la 12% din deficitul de balanță comercială din 2023, care a ajuns la un nivel record de 35 miliarde de Euro. De asemenea, 30% din deficit provine din industria chimică, acesta industrie ajungând să fie practic inexistentă în România, ceea ce face ca țara noastră să fie profund vulnerabilă din această perspectivă.
Prin urmare, colaborarea cu marii producători din India ar putea reprezenta o soluție viabilă pentru reactivarea acestui sector important al economiei romanești în vederea dezvoltării unei producții locale de medicamente puternice și sustenabile, care să asigure un acces facil și constant la medicamente și tratamente esențiale pentru toate categoriile de pacienți din România.
Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA – o companie SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.
Actualitate
Persoană cercetată pentru trafic de droguri
Comunicat de presă
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.
Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada iunie – noiembrie 2024, aceasta ar fi procurat, deținut și vândut diferite cantități de canabis (drog de risc) către consumatori din județul Bacău.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate peste 85 de grame de canabis, porționate în 106 doze destinate comercializării, semințe de canabis, obiecte purtând urme de substanță, grindere, cântare de precizie, precum și alte mijloace de probă.
La data de 20 noiembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea persoanei, de 32 de ani, cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.
Astăzi, 21 noiembrie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă a acesteia, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de suportul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și prezumția de nevinovăție.
Actualitate
8 bărbați reținuți de polițiști pentru viol
Comunicat de presă
Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, au documentat activitatea infracțională a 10 bărbați, cu vârste cuprinse între 17 și 48 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunii de viol asupra unui minor. 8 dintre aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în arestul I.P.J. Bacău.
În luna mai a.c., polițiștii au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către o tânără care solicita ajutor, întrucât este amenințată de mai multe persoane.
Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului s-au mobilizat rapid și au identificat apelanta, respectiv o adolescentă de 14 ani, din comuna Corbasca, care se afla la o stână din localitate.
Din cercetări a reieșit faptul că minora, împreună cu sora ei de 16 ani s-au deplasat la o stână din localitate, unde au consumat băuturi alcoolice și au întreținut relații sexuale consimțite cu mai mulți bărbați, ciobani la stâna respectivă. Ulterior, adolescenta de 14 ani s-a gândit să facă o farsă apelând numărul de urgență spunând că ar fi amenințată de mai multe persoane, fără să ofere o locație sau alte date.
Totodată, polițiștii au stabilit faptul că, în perioada aprilie – mai a.c., minorele s-ar fi deplasat în repetate rânduri la stâna din localitate și ar fi întreținut relații sexuale cu 10 bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 48 de ani.
La data de 19 noiembrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului, împreună cu luptători pentru acțiuni speciale și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au pus în aplicare mandate de aducere emise de Judecătoria Podu Turcului, pe numele bărbaților bănuiți de comiterea faptelor.
După administrarea probatoriului, 8 dintre cei bănuiți, cu vârste cuprinse între 21 și 48 de ani, toți din comuna Tătărăști au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în arestul I.P.J. Bacău.
Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol asupra unui minor.
Actualitate
Restricții de trafic pe Calea Mărășești, în fața Parcului Cancicov
Comunicat de presă
Începând de joi seara, 21 spre 22 noiembrie, pe Calea Mărășești în fața
Parcului Cancicov, se vor monta despărțitoarele ce vor proteja stâlpii
pentru susținerea provizorie a viitoarei pasarele.
Politia rutieră a avizat favorabil măsurile necesare pentru finalizarea
proiectului de montare a tablierului ce va traversa Calea Mărășești.
Această procedură implică amplasarea provizorie a 3 stâlpi de metal pe
șosea. Avizul este valabil până la 10.03.2025. Lucrările importante se
vor desfășura pe cât posibil în timpul nopții.
Pentru stabilirea priorității de circulație în zona intersecției se vor
respecta semafoarele existente, semnalizarea fiind necesară doar pentru
gestionara zonelor de circulație. (Foto 1)
➡️Pentru relația Adjud – Roman se va circula pe banda de lângă marginea
drumului. Semaforul va funcționa ca și în prezent cu verde intermitent.
⬅️Pentru relatia Adjud – Calea Mărășești (spre Centru) se va circula pe
banda dinspre axul drumului. Prioritatea in intersectie va fi asigurata
de semafoarele existente.
⬇️Pe relația Roman – Adjud se va circula pe câte doua benzi, prioritatea
fiind asigurată de funcționare semafoarelor existente.
⬆️Pe relatia Calea Marasesti (Centru) – Adjud se va circula tot pe doua
benzi de circulație. Prioritatea accesului in intersectie se va face
concomitent cu sensul dinspre Adjud spre centru, conform semnalizării
semafoarelor existente.
Lucrările fac parte din proiectul: „Coridor pentru deplasări
nemotorizate Parcul Cancicov – Stadion – Bazin de înot – Universitatea
„Vasile Alecsandri” (Traseul Tineretului şi Sportului).