Connect with us

Actualitate

Vacanță în siguranță la Vara de 10

Published

on

Comunicat de presă

În perioada 03 – 14 iulie a.c, la Școala Gimnazială nr. 10 din Bacău sunt desfășurate activități de tip școala de vară cu titlul „O vară de 10!”.
Astfel, astăzi 7 iulie a.c., polițiștii de prevenire din cadrul I.P.J. Bacău, alături de colegii lor de la Serviciul Rutier și Biroul Rutier, Biroul Siguranță Școlară, Biroul Pentru Protecția Animalelor și Serviciul pentru Acțiuni Speciale, împreună cu reprezentanți ai Grupării Mobile de Jandarmi „Alexandru Cel Bun” Bacău și specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău au fost prezenți în mijlocul copiilor purtând discuții despre cum să fie mereu în siguranță și despre cum să nu fie implicați în calitate de victimă sau de autor în diferite categorii de infracțiuni.
Cei peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani au adresat poliţiştilor și jandarmilor întrebări despre activitatea pe care aceștia o desfăşoară şi modalitatea în care sunt prinşi infractorii.
Ulterior, copiii au fost împărţiţi pe laboratoare astfel încât fiecare echipă să poată vedea materialele pregătite special de poliţişti, jandarmi, specialiștii antidrog și antitrafic de persoane pentru ei, dar nu înainte de a urmări o demostrație de dresaj din partea unuia dintre ajutoarelor de nadejde ale jandarmilor, un câine din rasa ciobănesc german, specializat în patrulare, intervenție și prelucrare urme.
Poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au prezentat echipamentele speciale pe care le deţin, le folosesc în acţiuni şi modalitatea de funcţionare a acestora.
Poliţiştii Biroului Rutier au transmis mesaje cu caracter preventiv privind traversarea corectă şi respectarea semnelor de circulaţie, unde, cum şi de la ce vârstă pot merge cu bicicleta și trotineta, semnificaţia indicatoarelor rutiere etc.
Reprezentantul Biroului pentru Protecția Animalelor le-a prezentat copiilor aspecte legate de protejarea și bunăstarea prietenilor necuvântători, dar și autospeciala din dotare.
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și Biroul de Siguranță Școlară a prezentat participanților teme privind prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, siguranţa pe internet, măsuri de prevenire a tâlhăriilor și furturilor, dar și a disparițiilor de minori. Discuțiile interactive purtate de polițiști au vizat și aspecte privind violența, modul de sancționare a acesteia și identificarea celor mai eficiente măsuri pentru adoptarea unui comportament non-conflictual și evitarea agresiunilor de orice fel.
De asemenea, specialiștii antidrog au pregătit diferite ateliere pentru copii, precum „ABC-ul emoțiilor”, „Traseul cu obstacole” și ”Comoara din insula”, în care copiii au învățat cât de importantă este comunicarea pentru a face alegeri sănătoase, scopul atelierelor fiind dezvoltarea de abilități de viață sănătoase, pentru o dezvoltare armonioasă.
Copiii au primit recomandări esențiale și din partea Agenței Naționale Împotriva Traficului de Persoane, despre cum să stea departe de trafic și exploatare. Au aflat care sunt formele traficului de persoane, dar și modalitățile prin care pot fi abordați pe stradă și în mediul online de persoane rău intenționate.
În următoarea perioadă, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I., vor fi prezenți în mijlocul copiilor, în cadrul școlilor de vară, a taberelor școlare sau în diverse locuri publice pentru o vacanță în siguranță.


                                         

Actualitate

Târg de îmbrăcăminte și încălțăminte în Bacău

Published

on

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii Serviciului Rutier Bacău desfășoară în această perioadă activități de informare a conducătorilor auto cu privire la modificările legislative privind procedura restituirii permisului de conducere.

Published

on

   La data de 17 iulie a.c., polițiștii rutieri au acționat în trafic, pe DN 2-E 85, unde le-au fost aduse la cunoștință conducătorilor auto modificările legislative în materie penală și contravențională.

   Conform noilor modificări legislative, începând din 15 iulie 2024, în cazul retragerii permisului de conducere, ca urmare a refuzului sau a imposibilității persoanei de a se supune testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, documentul se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

   Permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a infracțiunii prevăzute la art. 336, alin. 2, din Codul penal, -conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, în urma testării conducătorului auto cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

  În cazul retragerii/reținerii permisului de conducere pentru situaţiile amintite, polițiștii rutieri vor întocmi procese-verbale în care vor consemna opțiunea conducătorului auto cu privire la modul în care i se vor comunica informațiile conținând rezultatul analizei probelor biologice (e-mail sau telefonic, cu indicarea acestora), precum și opțiunea privind restituirea permisului de conducere, respectiv de la serviciul rutier pe raza căruia a fost dispusă măsura, orice alt serviciu rutier indicat de conducătorul auto sau, după împlinirea termenului de 72 de ore, prin poștă, la o adresă de corespondență indicată de acesta.

  Termenul de 72 de ore curge de la ora finalizării procedurii de prelevare a probelor biologice.

   Orice persoană testată cu un mijloc tehnic certificat, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier să i se recolteze mostre biologice, în cadrul instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

Aceste măsuri au rolul de a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și la necesitatea asigurării unui echilibru just între scopul legislației rutiere de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier și celeritatea clarificării situațiilor conducătorilor auto cu privire la care există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive, generate de rezultatul

Comunicat de presă IPJ Bacău
Continue Reading

Actualitate

Se bucură de vacanță

Published

on

Continue Reading

Copyright © 2019 PlusTV - Bacau