Actualitate
Copiii, fascinați de câinele jandarm DACA
Comunicat de presă
Aventură neobișnuită pentru zeci de copii de la Grădiniță cu Program Prelungit ” Letea”, care au petrecut câteva ore în compania jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău.
Cei peste 80 de prichindei au fost curioși să afle tot ce reprezintă meseria de jandarm.
Micuții au vizitat Sala Tradițiilor, punct muzeistic care înglobează istoria Jandarmeriei Române pe meleaguri băcăuane.
Copiii au urmărit cu mare atenție exercițiul demonstrativ cu tema ,,Acțiunea subunității de intervenție antiteroristă în cazul unui atac armat”, desfășurat de luptătorii Detașamentului de Intervenţie Antiteroristă din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.
Potrivit scenariului, jandarmii au intervenit pentru capturarea/neutralizarea suspecților după urmărirea și interceptarea acestora în trafic.
Fiecare copil a testat echipamentul din dotarea jandarmilor și a folosit semnalele luminoase și acustice ale autospecialelor noastre.
Punctul culminant a fost exercițiul desfășurat de câinele – jandarm DACA, care a prezentat diverse modalități de intervenție pentru reţinerea unui potenţial infractor și a executat, disciplinat, comenzile de dresaj ale partenerului său, plutonier adjutant Rafailă Gheorghe, care de peste 20 de ani se ocupă de câinii de serviciu ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.
Patrupedul jandarmilor, DACA, a atras toată atenția, copiii i-au admirat demonstrațiile cu emoții și zâmbete.
Demonstratiile pregătite pentru cei mici au avut și rol educativ, astfel activitatea a oferit copiilor oportunitatea de a-și forma o gândire flexibilă, orientată spre umanitate, responsabilitate și schimbare pozitivă. Jandarmii le-au explicat micuților că în faţa unui câine dresat, răufăcătorii nu au nicio şansă de scăpare.
Cel mai așteptat moment a fost cel în care cei mici au mângâiat-o pe DACA şi au făcut poze.
Deloc surprinzător, după exerciţiu, mai ales vizitatorii băieţi au decis că se vor face jandarmi, atunci când vârsta le va permite.
Vizita copiilor în echipa jandarmilor s-a desfășurat cu multă distracție, zâmbete și voie bună.
Actualitate
Mihai Eminescu sărbătorit prin poezie și muzică
Actualitate
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Școala nr. 10 din Bacău
Actualitate
Un record de generozitate în cadrul Colectei Naționale de Alimente: în doar trei zile, 626,9 de tone de alimente donate pentru peste 100.000 de oameni în nevoie
Comunicat de presă
Sub sloganul „Împreună hrănim speranța”, Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați anunță cu entuziasm și recunoștință rezultatele remarcabile ale Colectei Naționale de Alimente, desfășurată în perioada 13-15 decembrie. Această ediție a marcat cel mai mare rezultat obținut de la debutul campaniei în 2019.
Ediția de Crăciun a Colectei Naționale de Alimente a stabilit un nou record, demonstrând puterea solidarității și generozității. Grație sprijinului donatorilor din toată țara, au fost colectate 626,9 tone de alimente neperisabile, echivalentul a 26 de tiruri pline de hrană. Această cantitate impresionantă a fost transformată în 1.253.941 de porții de mâncare, oferind sărbători mai demne și mai senine pentru 100.793 de persoane vulnerabile, prin intermediul a 352 de organizații caritabile partenere.
Deși inițiativa s-a încheiat oficial în magazinele partenere pe 15 decembrie, campania a continuat neobosit în depozitele Băncilor pentru Alimente și în cămările organizațiilor partenere, până când fiecare aliment donat a ajuns la cei care aveau cea mai mare nevoie. Angajați, organizații și voluntari dedicați au sortat cu grijă alimentele, iar mașinile au parcurs sute de kilometri pentru a prelua donațiile din magazine și a le pune pe masa celor vulnerabili.
Rezultatele impresionante ale celei de-a XI-a ediții:
• 626,9 tone de alimente neperisabile: Peste jumătate de milion de români din toate colțurile țării și-au deschis inimile și au contribuit la colectarea acestei cantități record, oferind alimente indispensabile pentru pregătirea unor mese consistente destinate semenilor aflați în dificultate.
• 1.253.941 de porții de hrană: Fiecare aliment donat a fost transformat în porții de hrană, asigurând mese calde pentru cei aflați în nevoie.
• 100.793 de persoane sprijinite: Beneficiarii acestui val de generozitate includ copii din centre de plasament, familii aflate în dificultate, persoane fără adăpost și vârstnici singuri sau din cămine, care au primit alimente esențiale pentru mese mai bogate și sărbători mai liniștite.
• 8.797 de voluntari implicați: Adevărați eroi ai speranței, aceștia s-au dedicat cu entuziasm tuturor etapelor campaniei, de la colectarea alimentelor din cele 985 de magazine participante până la sortare și distribuție. Prin efortul lor neobosit și implicarea plină de compasiune, au transformat generozitatea în speranță.
• 352 de organizații partenere: Acestea au mobilizat resurse, voluntari și logistică pentru ca alimentele donate să ajungă rapid și eficient pe mesele celor care aveau cea mai mare nevoie.
Acest impact fără precedent al campaniei a fost posibil datorită mobilizării remarcabile a partenerilor din retail, precum Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România, alături de CHEP România și Edenred România, care s-au alăturat unui efort comun de a sprijini comunitățile vulnerabile. Mobilizarea și implicarea impresionantă a acestor parteneri, împreună cu voluntarii și donatorii, au creat un moment de unitate și solidaritate, demonstrând puterea generozității.
„Această ediție a Colectei Naționale de Alimente subliniază solidaritatea și forța unei rețele naționale a binelui, care conectează generozitatea donatorilor cu nevoile celor mai vulnerabili. Este cea mai amplă mobilizare din istoria campaniei, demonstrând că, indiferent de provocări, oamenii de bine găsesc puterea de a sprijini semenii aflați în dificultate. Mulțumim tuturor celor implicați – donatori, voluntari, parteneri din retail și organizații caritabile. Fiecare aliment donat a fost mai mult decât hrană – a fost un simbol al speranței și al umanității,” a declarat Gabriel Sescu, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR
Colecta Națională de Alimente rămâne un exemplu puternic al solidarității din România, reunind comunități întregi pentru a oferi hrană și bucurie de sărbători celor aflați în dificultate. Organizată de FBAR împreună cu Băncile pentru Alimente membre, această campanie a devenit un simbol al generozității, crescând cu fiecare ediție în impact și amploare.
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, constituie o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană. Băncile pentru Alimente colectează și redistribuie ONG-urilor partenere produse pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează sau le transferă cu scopul de a reduce risipa alimentară. Obiectivul asumat al Băncilor este acela ca alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale, timp și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și care nu au putere de cumpărare, contribuind astfel și la reducerea emisiilor de gaze produse de deșeurile alimentare.
FBAR se inspiră din modelul Federației Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA) și este recunoscută ca membru cu drepturi depline al acesteia. Din 2016, când a fost creată prima Bancă pentru Alimente la București și până astăzi, Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente a salvat de la pierdere și risipă 27.486 tone de alimente, în valoare de peste 64 milioane euro. Aceste alimente au fost transformate în aproximativ 54,9 milioane de porții de hrană pentru peste 292.600 persoanele în dificultate, aflate în grija celor 807 ONG-uri partenere.
Pentru mai multe informații: office@bancapentrualimente.ro; 0742 028 855