Actualitate
Gala Premiilor Comunității Băcăuane 2023, ediția a XX-a, pe ultima sută de metri

Comunicat de presă:
Gala Premiilor Comunității Băcăuane, cel mai longeviv eveniment regional de caritate și de recunoaștere a implicării sociale, ajunge la ediția a XX-a.
Restaurantul Caprice Events, Bacău, partenerul nostru din seara zilei de 18 Mai, va găzdui peste 220 de reprezentanți ai societății civile locale și ai mediului de afaceri, reuniți pentru a-i cunoaște și aplauda pe cei mai implicați și activi membri ai comunității locale. Prezentarea galei va fi susținută de Iuliana Marciuc, iar 4 Magic Quartet și Vasilica Tătaru vor asigura buna dispoziție.
Principalul scop pentru organizarea Galei Premiilor Comunității Băcăuane este de face posibilă oferirea sprijinului material, prin sponsorizări și donații, pentru a susține continuitatea programelor sociale derulate de Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) în beneficiul bătrânilor și copiilor din județul Bacău, aflați în situații de sărăcie și excluziune socială.
Momentul culminant al serii va fi decernarea Premiilor Comunității Băcăuane. Se vor acorda din nou distincții unor ONG-uri/instituții, persoane și societăți comerciale, care au întreprins în anul precedent acțiuni și proiecte concrete, bine definite, ce au vizat dezvoltarea comunității locale, rezolvarea unor probleme de interes general, ajutorarea semenilor aflați în nevoie și sprijinirea categoriilor defavorizate, pe baza unor nominalizări trimise de publicul larg și analizate de un juriu imparțial.
- Iată finaliștii acestei ediții ai Galei Premiilor Comunităţii Băcăuane, ediţia a XX-a:
I. Categoria persoane fizice:
Pentru o impresionantă poveste de viață, Suflet de Porțelan – ANDREEA LICHI;
Pentru proiectul #EatPrayLove by Cantina Socială Maria Bronx – DANIEL ZODIAN;
Pentru activitatea de excepție prin care a a reușit să aducă la cele mai înalte standarde Spitalul Orășenesc Buhuși, activitatea ce i-a adus decorarea cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler – CONSTANTIN POIANĂ
II. Categoria instituţii şi ONG-uri:
Pentru proiectul PAL Community – Creșterea accesului la servicii de paliație pentru beneficiarii din comunitățile dezavantajate – ASOCIAȚIA LUMINA
Pentru 30 de ani de speranţă, încredere şi şanse oferite copiilor și tinerilor cu dizabilități – ASOCIAȚIA CENTRUL DANIEL
Pentru proiectul Clubul din Internat – ROMANIAN YOUTH MOVEMENT FOR DEMOCRACY;
III. Categoria firme şi companii:
Pentru susținerea performanței sportive – Casa Simba – SIMBA INVEST;
Pentru susținerea oferită proiectelor sociale din Bacău – AGRICULTORUL GROUP
Pentru întreaga implicare comunitară din anul 2022, cu peste 1.100.000 de lei investiți în proiecte de interes public – AGRICOLA
Pentru deschiderea și suportul față de comunitatea locală – AE Electronics
IV. Premiul de Excelenţă:
Pr. IOAN BÂRGĂOANU, pentru întreaga activitate umanitară desfășurată în cadrul Protopopiatului Onești;
Asociația Door2Outdoor pentru activitățile și proiectele dedicate promovării sportului pentru persoane cu dizabilități;
Zidart (Asociația Ingenious Drama) pentru cele 5 ediții internaționale de Street Art Festival care au regenerat imaginea și cultura orașului Bacău.
Câștigătorii fiecărei categorii vor fi anunțați și premiați în seara evenimentului.
Ca în fiecare an, oamenii generoși vor putea licita în cadrul Galei pentru o serie de obiecte unice, de colecție: Tabloul Petale, Tandrețuri și Vânt – al artistei Mihaela Surugiu, un set pereche de lănțișoare cu pandantive – oferit de Bijuteria Giulia, un set UNICAT de bijuterii din bronz, pigmentat cu metale nobile, realizat de către Angels Hoch – oferit de Irina Popa, Broker de asigurări, un vin de colecție, Chateau Giscours Margaux provenit din colecția privată Francois Louis Vuitton – oferit de MYWine.ro, 2 piese de mobilă recondiționate și pictate manual în Atelierul Mozaic – by FSC, o pictură murală interioară sau exterioară, de 20 de metri pătrați (cu toate consumabilele și cheltuielile incluse) – oferită de echipa de artiști ai proiectului ZidArt.
Cu doar 150 de lei participanții la Gală vor putea cumpăra un bilet de tombolă primind, garantat, pe loc, un voucher de acces gratuit la SPA, în cadrul SPA FIALD BACĂU (Hotel Fiald). Iar cu biletul cumpărat, participanții vor putea câștiga, prin extragere, premii la fel de spectaculoase: pachete de servicii de training, consultanță și publicitate pentru companii, sejururi de vis în stațiuni din județul Bacău, coșuri cu delicii culinare, abonamente și vouchere pentru iubitorii de sport etc.
Evenimentul este organizat ca parte a proiectului CLICK ONG, derulat de Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Fundația Comunitară Bacău și Asociația Fabricat în Bacău®, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a îmbunătăți imaginea sectorului ong din comunitatea băcăuană și a parteneriatului între cele 3 sectoare importante, ong-public-privat, precum și creșterea implicării civice în comunitatea locală.
Despre Programul Active Citizens Fund România:
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Actualitate
Secția de Pediatrie a fost modernizată și reabilitată
Actualitate
„Împreună hrănim speranța” – a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente, revine între 4–6 aprilie în peste 1.000 de magazine din toată țara

Comunicat de presă
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, alături de partenerii săi și mii de voluntari,organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România.Campania, derulată sub îndemnul „Împreună hrănim speranța”, încurajează gesturile mici cu impact mare, pentru ca și cei aflați în dificultate să simtă bucuria unei mese de Paște.
Timp de trei zile, românii sunt invitați să contribuie la susținerea celor vulnerabili prin donații de alimente neperisabile în magazinele partenere – Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România. Fiecare produs donat va aduce o rază de speranță în casele unde prea des masa rămâne goală.
Colecta se desfășoară în 1.017 magazine din întreaga țară, astfel:
• în toate cele 379 de magazine Lidl România;
• în toate cele 417 de magazine PENNY | REWE România;
• în 43 de magazine Auchan România;
• în 178 de magazine Kaufland România.
În perioada 4-6 aprilie, clienții pot dona în coșurile special amenajate aflate după casele de marcat, produse de bază precum ulei, făină, conserve (carne, legume sau fructe), paste, orez, zahăr, biscuiți, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii. Fiecare pachet donat va ajunge, prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și ONG-urile partenere, la persoane aflate în dificultate: familii cu venituri mici, vârstnici singuri, copii din centre, mame singure sau persoane fără adăpost și mulți alți oameni în nevoie.
Mii de voluntari, de toate vârstele, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți în magazine pentru a oferi informații și a încuraja implicarea oamenilor. Ei sunt legătura vie dintre generozitatea oamenilor și nevoile reale ale celor vulnerabili.
„Colecta Națională de Alimente este solidaritatea care prinde viață prin gesturi simple și concrete. Și la această ediție ne dorim să aducem speranță și sprijin acolo unde este cea mai mare nevoie, să ajungem la tot mai mulți oameni, datorită fiecăruia dintre voi – donatori, voluntari, parteneri. Invităm toți oamenii de bine să transforme un simplu drum la cumpărături într-un gest de atenție față de semenii încercați. De Paște, fiecare aliment donat înseamnă mai mult decât o masă: înseamnă speranță, demnitate și grijă.” – Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR
Conform Eurostat, România are cea mai mare rată de sărăcie și excluziune socială din UE – 32% din populație este afectată, față de media europeană de 22%. Copiii sunt cei mai vulnerabili: în mediul rural, 22% merg la culcare flămânzi, potrivit unui studiu Word Vision. În acest context, un gest simplu, precum donarea de alimente, poate aduce speranță în viața celor mai încercați.
Campania este posibilă datorită susținerii oferite de partenerii tradiționali ai Rețelei Băncilor pentru Alimente: Lidl România – partener fondator, PENNY | REWE România – partener strategic, Auchan România – partener finanțator, Kaufland România – partener strategic, CHEP România și Edenred România – parteneri finanțatori, care se implică activ în combaterea risipei alimentare și a insecurității alimentare.
Colecta Națională de Alimente este un moment-cheie de mobilizare a comunității, sub semnul generozității și solidarității. Inspirată de modelul european, campania a crescut constant, reunind astăzi peste 1.000 de magazine din rețelele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România și mii de voluntari din toată țara. Donațiile făcute în punga portocalie, simbol al speranței, sunt transformate în sprijin concret pentru persoanele vulnerabile, prin cele 9 Bănci Regionale și ONG-urile partenere. În cele 11 ediții organizate până în prezent, oameni cu suflet mare au donat peste 1.268 de tone de alimente, sprijinind peste 100.000 de persoane din întreaga țară.
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați formează o mare rețea națională de solidaritate, puntea dintre surplusul de alimente și cei care au nevoie de hrană. Rețeaua colectează și donează, prin cele 806 ONG-uri partenere, produse oferite de companiile din filiera agroalimentară, contribuind la reducerea risipei alimentare și a impactului asupra mediului. FBAR este membru cu drepturi depline al Federației Europene a Băncilor pentru Alimente – FEBA, iar din 2016 a salvat 30.698 de tone de alimente, transformate în peste 61,3 milioane de porții de hrană pentru 312.484 de persoane vulnerabile.
Pentru mai multe informații: office@bancapentrualimente.ro; 0742 028 855