Actualitate
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău scoate la concursul de admitere peste 1000 de locuri bugetate

Comunicat de presă
Luni, 23 iunie 2025, începe admiterea la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău care se realizează prin înscriere online, pe platforma www.admitere.ub.ro și la sediile celor 5 facultăți. Oferta educațională a universității cumulează 38 de programe de studii universitare de licență, 10 programe de licență dual, 26 de programe de master, 6 programe de master dual, 3 programe de doctorat, programe de conversie profesională, programe post-universitare, programul pregătitor de limba română pentru cetățeni străini și învățământ terțiar non-universitar.
Anul acesta Universitatea scoate la concurs un total de 4186 de locuri din care 1026 de locuri bugetate și 3160 de locuri cu taxă pentru ciclurile universitare de licență, master, doctorat și învățământ terțiar non-universitar. În totalul locurilor bugetate sunt incluse locuri pentru cetățenii români, locuri pentru românii de etnie rromă, locuri pentru absolvenții de licee situate în mediul rural, locuri pentru candidații din sistemul de protecție socială, pentru candidații cu cerințe speciale, locuri pentru românii de pretutindeni (cu bursă și fără bursă).
Perioadele de înscriere pentru studiile universitare de licență sunt: 23 iunie-25 iulie Facultatea de Inginerie, 23 iunie-23 iulie Facultatea de Litere, 23 iunie-18 iulie Facultatea de Științe, 23 iunie-25 iulie Facultatea de Științe Economice, iar pentru Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății: 23 iunie-11 iulie Educație fizică și Kinetoterapie și 23 iunie-17 iulie Terapie ocupațională.
Perioadele de înscriere pentru studiile universitare de master sunt: 23 iunie-24 iulie Facultatea de Inginerie, 23 iunie-22 iulie Facultatea de Litere, 23 iunie-17 iulie Facultatea de Științe, 23 iunie-24 iulie Facultatea de Științe Economice și 23 iunie-15 iulie Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății.
Admiterea pentru românii de pretutindeni se desfășoară, în perioada 23 iunie-14 iulie 2025, informații complete privind procesul de înscriere se găsesc pe site-ul www.adrp.ub.ro.
Pentru admiterea la Colegiul terțiar non-universitar din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău au dreptul să se înscrie absolvenții de liceu, fără diplomă de bacalaureat (doar cu adeverință de absolvire a liceului) sau cu diplomă de bacalaureat sau diplome echivalente. Înscrierea candidaţilor se va desfășura online, pe platforma www.adct.ub.ro sau la sediul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, în cazul în care candidații nu dispun de mijloacele tehnice necesare.
Actualitate
Mai puțini bani la pensii
Actualitate
Persoane cercetate într-un dosar privind infracțiuni silvice, cu un prejudiciu estimat la peste 960.000 de lei

Comunicat de presă
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol al Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, au finalizat cercetările într-un dosar penal privind comiterea unor infracțiuni silvice, săvârșite în perioada 2020 – 2022, într-un canton silvic aparținând unui ocol silvic privat din județul Bacău.
În urma activităților investigativ-operative desfășurate, polițiștii au stabilit că, în perioada menționată, din fondul forestier administrat de respectivul canton silvic ar fi fost tăiată ilegal și sustrasă o cantitate de peste 1.500 de metri cubi de masă lemnoasă, prejudiciul cauzat fiind estimat la peste 960.000 de lei.
Din probatoriul administrat a reieșit faptul că persoana responsabilă de cantonul silvic ar fi pus anual în valoare, în mod repetat, aceleași unități amenajistice, autorizând partizi forestiere în cadrul cărora există suspiciuni rezonabile că ar fi utilizat în mod abuziv dispozitivul legal de marcare, marcând arbori suplimentari față de cei autorizați, care nu erau menționați în documentele oficiale.
Ulterior, împreună cu alți doi lucrători silvici și cu participarea pădurarului titular de canton, ar fi efectuat formal verificări și recepții ale exploatărilor forestiere realizate de către doi operatori economici favorizați, întocmind procese-verbale care atestau în mod nereal inexistența tăierilor ilegale, acoperind astfel activitatea infracțională.
Totodată, pentru a crea o aparență de legalitate, pădurarul ar fi utilizat un dispozitiv artizanal metalic cu formă circulară, asemănător dispozitivului legal de marcare, împreună cu spray-uri utilizate la marcarea arborilor, pentru a marca în mod fraudulos în vederea exploatării ilegale arbori suplimentari, în afara celor autorizați. Masa lemnoasă astfel obținută era valorificată prin intermediul celor două societăți comerciale implicate, iar lemnul de foc era comercializat către diverse persoane fizice.
De asemenea, s-a stabilit că materialul lemnos era introdus în depozitele unui operator economic, acoperit scriptic prin emiterea de avize de însoțire false, generate în aplicația SUMAL 2.0, cu sprijinul altor persoane implicate în cauză. În aplicație erau încărcate fotografii realizate pe un dispozitiv electronic, simulând transporturi fictive de lemn, în realitate realizate cu autoturisme, pentru a induce în eroare sistemul electronic și a justifica stocurile scriptice.
În cauză, au fost puse în aplicare 15 mandate de percheziție domiciliară, în luna martie 2023.
Cercetările au vizat 21 de persoane, 7 cu calitatea de personal silvic. Față de 7 dintre cei în cauză, dintre care 2 lucrători silvici, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, ulterior fiind plasați sub control judiciar.
La finalul cercetărilor, polițiștii au propus trimiterea în judecată a 17 persoane (5 cu calitate de personal silvic, 3 reprezentanți ai unor societăți comerciale și 9 persoane fără calitate oficială), precum și menținerea măsurilor asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale asupra sumelor de bani prezente și viitoare din conturile bancare ale acestora, dar și asupra unor bunuri mobile și imobile, în valoare de peste 200.000 de euro.
Totodată, două dintre persoanele implicate, respectiv o persoană fizică și una juridică, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Actualitate
Două persoane identificate și reținute după ce ar fi comis mai multe tâlhării

Comunicat de presă
Polițiștii Biroului Investigații Criminale Bacău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, au documentat și probat activitatea infracțională a două persoane, de 25, respectiv 26 de ani, bănuite de comiterea mai multor infracțiuni de tâlhărie.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 01 – 07 iulie a.c., persoane necunoscute ar fi sustras, prin smulgere, bijuterii de la mai multe persoane din municipiul Bacău.
În urma activităților investigativ-operative, polițiștii au identificat un tânăr de 26 de ani din comuna Filipești și o tânără de 25 de ani din județul Neamț, bănuiți de comiterea faptelor.
Pe numele celor în cauză, polițiștii de investigații criminale au emis mandate de aducere. Aceștia au fost depistați la data de 08 iulie a.c., de polițiștii Postului de Poliție Transporturi Feroviare Piatra Neamț și conduși la sediul poliției pentru audieri.
De asemenea, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea returnării proprietarilor, o parte dintre bijuteriile sustrase.
După administrarea probatoriului, față de cei doi tineri a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, aceștia fiind introduși în arestul I.P.J. Bacău.
La data de 09 iulie a.c., aceștia au fost prezentați instanței de judecată, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
La activități au participat și polițiști din cadrul Posturilor de Poliție Transporturi Feroviare Bacău și Piatra Neamț.
Cercetările sunt continuate.

